Tamer Heper Biri geçerli, biri geçersiz
HABERİ PAYLAŞ

Biri geçerli, biri geçersiz

9 Nisan 2017’de yönetim planı değiştirildi. Değişiklik metninin altına “Bu değişikliği kabul ediyorum” anlamında bir cümle koyuldu ve son sayfası imzalandı. Yeni yönetim planında bağımsız bölümler mesken dışında bir amaçla kullanılamaz hükmü getirildi.

Oysa ben eşime ait mesken nitelikli bağımsız bölümde mimari çalışma yapıyorum. Böyle bir madde geçerli mi? Yeni yönetim planına “Kat malikleri aidat borcunu ödemeden bağımsız bölüm satış işlemi yapamazlar, tapuya ibraz edilmek üzere borcu yoktur yazısı almak zorundadırlar” diye bir madde eklemişler. Bu nasıl uygulanır? ● U.D.

Haberin Devamı

Kat mülkiyeti mevzuatına göre mesken nitelikli bağımsız bölümler doktor muayenehanesi ve büro vasıflı işler için kullanılabilir. Ancak aksine karar yönetim planı ile alınabilir.

Yani yönetim planlarında “Mesken nitelikli bağımsız bölümler münhasıran mesken olarak kullanılır, bir başka amaçla kullanılamaz” nitelikli bir cümle varsa bu halde o bağımsız bölümler meskenden başka amaçla kullanılamaz.

Şayet okuyucumun sözünü ettiği yönetim planı değişikliği yasal şekil şartına uygun olarak yapıldı ve karar 4/5 oranında kat maliki tarafından imzalandı ve tapuya şerh verildiyse evet artık bu yer mimari büro olarak kullanılamayacak.

★ ★ ★ ★ ★

Yönetim planına koyulmuş ikinci bir madde var ki ilginç. “Yönetime borcu olanların tescilini yapma” diye tapu müdürlüğüne talimat içeriyor. Yönetim planları anayapı içinde yer alan bağımsız bölüm maliklerinin davranışlarını düzenler, tapu müdürlerine çalışma konusunda talimat veremez.

Oysa son madde adeta tapu müdürlerine bir talimat. Yönetimden temiz kağıdı gelmezse tescili yapma. Böyle bir maddenin uygulanılabilir tarafı olmaz. Bir bağımsız bölüm el değiştirdiğinde eski malikin borcu devam eder.

Borçlu eski malik dairesini satmakla bu borçtan kurtulamaz. Dolayısıyla yönetime borcu var diye bir kimsenin malından olan tasarrufu engellenemez. Bu nedenle de yönetim planına koyulan bu madde uygulama imkanı olmayan bir madde olarak kalır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder