Tamer Heper Bono geri alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Bono geri alınmalı

Haberin Devamı

Arkadaşıma kefil olup bono imzaladım. Arkadaşım borcunu ödemedi, bono icraya verildi. Ben de borcu kefil olarak ödedim. Senedi de icradan çıkardım. Avukata borcun tamamını ödememe rağmen senedi geri alamıyorum. Bunun için ne yapmam lazım? İleride sorun olur mu? ● A.T.

Doğru olan, bir bono ödendiğinde bu bononun borçluya iadesidir. Şayet bono icra takibine konu yapıldıysa borç icraya ödendiğinde bono da kendisine iade edilir. Okuyucumun ifadesi “Senedi icradan çıkardım” yani senet ödenince icra dairesi senedi verdi. İyi ama kime verdi? Senet borçluya verilir. Avukata da hakettiği bedel ödendi, o halde ortada borç kalmadı.

TEHDİT DEVAM EDİYOR

Bunun en haklı talebi ise bononun kendisine iadesidir. İcraya ödeme yapıldı ise artık bu bonoya ait takip kapanmıştır. Ancak çoğu halde aleyhine bono nedeni ile takip yapılan borçlu, ödemeyi icra dosyasına değil alacaklıya veya avukatına yapar. Böyle bir durumda takip dosyası açık kalır ve borçlu borcunu ödememiş gözükür. Okuyucumun “Avukata da ödedim” sözü bunu ifade ediyorsa evet hâlâ kendisi için borç tehdidi devam ediyor. Bunun sonuca bağlanmasının tek yolu, bonoyu geri almaktır. Peki nasıl alacak? İşte bunu söyleme imkanına sahip değilim. Çünkü ödemeyi kime yaptı, makbuz aldı mı, aldı ise içeriğinde ne yazıyor bütün bunları bilmek zorundayım. Bunları bilmeden nasıl bir risk altında olduğunu söyleyemem ama şunu söyleyebilirim: Borç ödenince bono iade alınır, alınmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder