Tamer Heper Borç belgesinin kişiye nereden geldiği önemli
HABERİ PAYLAŞ

Borç belgesinin kişiye nereden geldiği önemli

Ağabeyim bir mağazadan ev eşyası aldı. Toplam tutarı 50 bin lira civarında. Ben kefil oldum, abim ise borcu ödemedi. Sonuçta kefilim ve benim imzam var. Ancak şimdi küçük kız kardeşime ‘borç size geçti’ diye kağıt gelmiş. Kardeşimin imzası yok, ismi dahi geçmiyor. Bu nasıl olabilir? Ne yapmamız gerekiyor? l S.Ö.

***

Okuyucum olayı anlatmış ama öyle bir yerde bir ifade kullanmış ki işin kilit noktası. Diyor ki ‘küçük kız kardeşime bir kağıt geldi’. Şimdi bu işte kardeşe geleni ‘bir kağıt’ diye geçiştiremeyiz. Bu kağıdın ne olduğunu bilmek zorundayım. Önce şunu söyleyeyim; borç ağabeyin, ancak okuyucum kefil.

Haberin Devamı

Ağabeyin ödemediği borcu kefil öder. Yani olayda muhatap iki kişi var, borçlu ağabey ve kefil olan okuyucum. Peki üçüncü kardeşin durumu ne? Hiçbir ilişkisi yok. O halde kendisine ulaşan belge yanlış gönderilmiş ama gelen belge ‘yanlış gelmiştir’ diyerek ilgisiz kalamayız.

***

Şayet gelen yazı, bir not şeklinde düz beyaz kağıda yazılmış bir yazı ise hukuki sonuç doğurmaz. Yani küçük kardeşi borçlandırmaz. Ancak bu kağıt icra dairesi kanalı ile gelmiş bir ödeme emri ise işte o zaman önem taşır. Gerçekte ağabeyin alışverişi nedeniyle, borçlu olmasa bile gelen ödeme emrine yedi gün içinde itiraz etmezse, o borcu ‘kabul etmiş’ gibi işlem görür.

Dolayısıyla küçük kardeşe gelen bu yazının mahiyetini bilmek şart. Gelen icradan gelmiş bir ödeme emri ise önemlidir, düz beyaz kağıda yazılı bir mektup ise önemsizdir. Üçüncü bir ihtimal noterden gelmiş bir ihtarname ise borçla ilgili olunmadığına dair bir cevap gönderilmesinde, sonraki hatalı işlemleri önlemek için yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder