Tamer Heper Borç malikin ama!
HABERİ PAYLAŞ

Borç malikin ama!

Apartman kapısı değişimi, görüntülü diyafon takılması, site girişine sürgülü kapı yapılması, bahçe çitleri ve sulama borularının döşenmesi, apartmanın içinin boyanması gibi şeyleri kiracının ödemesi gerekir mi? H.T.

*****

Okuyucumun sorusu bir siteye ait sorunları içeriyor. Kendisi sitede kat mülkiyeti kanununun bulunup bulunmadığını yazmamış ama bahsettiği şekildeki bir sitede kat mülkiyeti mevzuatının uygulama alanı bulunduğunu kabul etmek durumundayım. Yazılarımda çoğunlukla binada kat mülkiyeti tesis edilip edilmediği sorusu bulunuyor. Bunun nedeni şudur: Yapılan bir binada kat mülkiyeti kurulması mecburi değildir.

Haberin Devamı

İsteyen, inşa ettiği binada kat mülkiyetini kurmayabilir. Bu halde gözümüzün alıştığı yönetim kurulu, yönetici, denetçi vs. olmaz. Kat mülkiyeti tesisi mecburi olmadığı için kat mülkiyeti kurulmayan binalar için vereceğim yanıt farklıdır. Bunun için ben kat mülkiyeti mevzuatına tabi yerleri belirtip buna göre yanıt veriyorum. Okuyucumun sorduğu olay için de aynı açıklamayı yapmak zorunda kaldım. Zira böyle bir sitede ‘kat mülkiyeti kurulmuştur’ diyorum.

*****

Böyle bir durumda kiracı olan okuyucum, oturduğu binanın veya sitenin ortak alanlarına yapılacak masraflara katılmak zorunda değildir. Ortak alanlara yapılacak masraflar malike aittir. Okuyucumun saydıkları hep ortak alan ve ortak tesistir. Bunlara ait giderler malike aittir. Bazen istisnai olarak kira sözleşmesine bunlardan bazıları belirtilerek bu masrafın kiracıya ait olacağı yazılmış olabilir.

Bu halde o masraf kiracıya aittir, ancak özel olarak açıklama yoksa kiralayana aittir. Herhangi bir nedenle bu masrafa kiracı katılmış olursa, bunu ödeyeceği kiradan mahsup edebilir. ‘Herhangi bir nedenle ödeme’ derken şu husus göz önünde bulundurulmalıdır. Bağımsız bölüme ait giderlerden malikle birlikte, o bağımsız bölümde oturanlar da müteselsil sorumludur. Dolayısıyla bu nedenden ötürü kiracıdan tahsilat yapılmış olabilir, ancak sonrasında kiracı kiralayan ile mahsup yoluyla hesaplaşma imkanına sahiptir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder