Tamer Heper Borç mu bağış mı?
HABERİ PAYLAŞ

Borç mu bağış mı?

Annem 2004 yılında evini satarak,banka yoluyla abimin eşinin hesabına 15 bin tl para yatırdı.Fakat hiçbir şekilde geri ödeme yapmadılar.zamanaşımının da bir aşım yolu yok mudur? aslında abim ‘anneme bakacak’ diyerek ödeme yapıldı ama sonrasında bir gün evlerine dahi kabul etmedikleri gibi hiç ilgilenmediler. annemi mağdur ettiler.acaba annemin hakkını herhangi bir yolla alma şansı var mı? ● G.D.

Aile fertleri arasında yapılan bu tip ödemeler, değişik anlamlar taşıyabilir. Bu nedenle benzer işlem yapacaklar için bir uyarı mahiyetinde şunu hatırlatma ihtiyacı duyarım. Özellikle banka hesabına yatırıldığı için bu uyarım önemli. Banka hesabına yapılan ödemede, ne için yatırıldığının not edilmesinde yarar vardır.

Haberin Devamı

Bunu ne için söylüyorum: Bir kimseyle borç alacak ilişkisine girildiğinde yazılı belge aranır. ‘Sen komşuna bir para verdiğini iddia ediyorsan, bunun belgesini getir’ denilir. Ancak yakın akraba ilişkisinde bu belge aranmaz. Mantık şudur, yakın akrabaya verilen para için baba oğluna, oğul babaya ‘gel sen bana bu para karşılığı bono ver’ veya ‘gel sözleşme yapıp imzalayalım’ diyemez. Bu nedenle yakın akrabalar arasında yazılı belge aranmaz. Bu olayda da böyle olmuş ama neticede bu para elden verilmemiş, banka hesabına gönderilmiş. O halde ne için gönderildiği bir cümle ile ifade edilebilirdi. İşte bundan sonra buna benzer bir havale yapacak olanları uyarma ihtiyacı duydum. Şimdi geleyim okuyucumun sorduğu olayın önemli noktasına. Olayın geçtiği tarih 2004, yani aradan 14 yıl geçmiş. Hatta ayını bilemiyorum ama neredeyse 15 yıl. Bu para yakın akrabaya bağış olarak verilmiş olabilir, borç olarak verilmiş olabilir. İnsanlar evladına (buna gelin ve damat da dahil) sıkıntılı bir gününde yardım amaçlı da para vermiş olabilir. Ancak borç olduğu kesinleşse bile aradan geçen yaklaşık 15 yılın sonunda, bunu artık talep imkanı kalmamıştır. Ancak anneye bakım görevi yerine getirilmiyorsa bunun hukuki cephesi farklıdır. Nafaka talebinden bakım borcuna kadar talep mümkündür. Ama 15 yıl sonra verilen bir paranın borç olduğunu iddia ile geri istenmesi için zaman geçmiştir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder