Tamer Heper Borç ne zaman doğdu?
HABERİ PAYLAŞ

Borç ne zaman doğdu?

Haberin Devamı

Beş ay önce bir daire satın aldım. “Hiç borcu yok” denildi ancak şimdi bana belediyeden bir yazı geldi. Geçen sene yapılan kaldırımın katılım payını benden istiyorlar. Bunu zamanında isteselerdi eski malik ödeyecekti. Şimdi bunu ben niye ödeyeyim. Ne önerirsiniz? S.T.

Borçlanmalarda borç doğuran olayın olduğu tarihe bakmak gerekir. Borç doğuran olay kimin zamanında ortaya çıkmış ise borçlu odur. Bir gayrimenkul alımında o gayrimenkulün devir tarihine kadar olan borçlarından eski malik, sonraki borçlarından yeni malik sorumludur. Dolayısı ile olayı sizin aldığınız daireye tatbik edersek, siz bu yeri alalı beş ay olmuş.

[[HAFTAYA]]

Oysa borç doğuran olay bir sene önceye ait. Yani parayı ödemesi gereken eski malik. Ancak bu borcu siz belediyeye ödeyip sonra eski malike rücu edebilirsiniz. Nitekim daire alırken imzalanan resmi sözleşmede de böyle bir hüküm vardır. Satılan gayrimenkule ait vergi borçlarından taraflar müteselsil sorumlu olurlar ancak yeni malik ödemek zorunda kaldığı vergi borcu için bilahare eski malike başvurur. Sizinki de böyle çözülebilir.

Sormakta geciktiniz


Komşum benim kredi kartımı kullanıyor, zamanı gelince de borçlarını bankaya ödüyorlardı. Ben de onlara güvenip kredi kartımı kullanmalarına izin veriyordum. Ama bir baktım son günlerde borç 18 bin lira ve ödenmiyor. Şimdi de ödeme konusunda kaçamak cevap veriyorlar ve artık benimle de konuşmuyorlar. Bunlara karşı hukuken ne yapabilirim? G.A.

Bilmem kaç yüz defa yazdığımı şimdi tekrarlayacağım. Organ kangren olduktan sonra doktorun organı kurtarma imkanı yoktur. Bizde de olay hukuken çıkmaza girdiği zaman avukatın yapacağı bir şey yoktur. Organ kangren olmadan doktora başvuracaksın, hukuki bir işlem yapmadan avukata danışacaksın. Siz bu gün o durumdasınız. Kredi kartını birilerine verip kullandırdığında kartın şifresini de veriyorsun. Kullanan o şifreyle kullanıyor. Dolayısı ile bilgisayar kayıtlarına borç sizin borcunuz olarak geçiyor. Kredi kartlarına niye şifre konuldu? Bunun için. Şifre özeldir, şifreyi sadece kullanıcı bilir, çünkü sırdır. Bu şifre kullanıldığında bu kartı siz kullandınız demektir. Dolayısı ile de borç sizindir. Bu durumda bir avukatın size yardımcı olabileceğini sanmıyorum. Ancak yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi, kartı arkadaşınıza kullanması için vermeden önce bir avukata “Acaba başıma ne gelebilir?” diye sorsaydınız herhalde meslektaşım size “Sakın böyle bir şey yapma” derdi. Bugün için aklıma, size önerecek bir çözüm gelmiyor. Olsa olsa bundan sonra bir iş yapmadan önce bir bilene danışın derim o kadar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder