Tamer Heper Borç silinmez
HABERİ PAYLAŞ

Borç silinmez

Haberin Devamı

Geçmiş döneme ait apartman aidatı ödemelerinin yönetim tarafından talep edilemeyeceğini yazmıştınız. Bu konuda yeniden bilgi verir misiniz? ● H.P.

Bir husus yanlış anlaşılmış. Kat malikinden geçmiş döneme ait aidat talep edilemeyeceği hususu açıklamayı gerektiriyor. İşin iç yüzü şöyle: Yönetim, bağımsız bölüm maliklerinden iki türlü para toplar. Biri, işletme projesi ile aidat bedeli. Bu, işletme projesi ile kabul edilen tahmini bütçeye dayalı bir peşin ödemedir. Yani bir önceki yılın giderleri gözönüne alınarak tahmini bir bütçe yapılır.

Bu sene ne gider olabileceği tahmin edilir, bu gider bağımsız bölüm malikleri arasında paylaştırılır. Daha masraf yapmadan bu para toplanır, sonra sırası ile yeri geldikçe harcanır. Buna avans denir. İkinci toplanan para, gidere katılım payıdır. Hesapta olmayan bir masraf çıkar, bu işletme projesinde yoktur. Çoğunlukla bir onarım gideridir. Bunun için para toplanmalıdır. Bu gibi giderlere de kat maliki katılacağından bu ortak gidere katılım payıdır.

Şimdi bir ayrıma geldik. Yukarıda dedim ya avans tahmini gider hesabıdır diye. Bir yıl bittikten sonra artık tahmine gerek kalmaz. Geçen yıl yapılan masraflar yapılmış, yılsonunda hesap kapanmıştır. Avans toplama işi bitmiştir. Şimdi elde yapılan masrafların tümünün fatura ve makbuzu vardır.

İşte dönem bittikten sonra kat malikinden talep edilecek para artık bellidir. Yapılan masraftan o kat malikine kaç lira düştü ise talep edilecek para artık avans değil ortak gidere katılım payıdır. Yani bir yıl geçmekle borç silinmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder