Tamer Heper Borca batık miras
HABERİ PAYLAŞ

Borca batık miras

Bir yazınızda, “Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden açıkça aczi belli veya resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır” diyor. Bunu biraz açar mısınız? ● F.K.

Bir kimse öldüğünde malvarlığı mirasçılarına kalır. Ölenin borçları varsa bu borçlar da mirasçılarına kalır. Üstelik mirasçılar sadece kalan malvarlığı ile alacaklılara karşı sorumlu olmayıp, şahsi malvarlıkları ile de sorumludur. Bunun için mirasçılar ölümden veya ölümün öğrenilmesinden itibaren üç ay içinde mirası reddederlerse ölenin borçlarından kurtulurlar. Bu mirasçıların inisiyatifine kalmıştır. Ancak kanunumuzda şöyle bir madde var: “Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır.” Demek ki ölenin borçlu olduğu, borçlarının malvarlığından fazla olduğu aleni ise artık mirasçıların üç ay içinde ret talebi ile mahkemeye başvurmaları gerekmiyor.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Peki sistem nasıl işleyecek? Yasanın devamında buna dair bir açıklık yok. Ancak yargı kararlarına göre; öncelikle mirasçılar terekenin kabulü anlamına gelecek bir tasarrufta bulunmayacaklar. Şayet tasarruf anlamına gelmiş bir hareket yapılırsa artık mirasın kabul olunduğu anlamı çıkacak. Şayet böyle bir fiilleri olmadı ise sistemin işletilebilmesi için iki yol var. Ya miras bırakanın alacaklıları hasım gösterilmek üzere, mahkemeden bu durumun tespitini isteyecek veya alacaklıların bir takibi sırasında bu durumu defi olarak ileri sürecektir. Defi, bir nevi itiraz olarak düşünülebilir. Yani iş neticede bir davaya taşınmış olacaktır.

Okuyucum için de böyle bir durum ortaya çıktığına göre karar kendisinin. Dikkat edeceği husus, ölenin terekesini kabul ettiği anlamına gelecek tasarruflardan kaçınacak, sonra ya alacaklı sayısı fazla değil ise tespit davası açacak veya alacaklıların başvurusunu bekleyecek sonra borca batık olduğu defini kullanacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder