Tamer Heper Borçlar kanunu hükümleri geçerli
HABERİ PAYLAŞ

Borçlar kanunu hükümleri geçerli

35 müstakil binanın bulunduğu bir sitede bağımsız bölüm malikiyim. Sitemizde 30 kişinin bir araya gelmesi ile bir yönetim planı hazırladık ve yönetim planını imzaladık. Buna göre de yaşam başladı. Genel kanalizasyon olmadığı için foseptik kontrolü gerektiğinde boşaltılması ve buna ait her türlü hizmetin yapılması için bir görevli tuttuk. Kendisi site içinde ikamet ediyor. Mesela ağaçların bakımını da yapmaya başladı. Ancak yönetim planını imzalayan 30 kişi dışında kalan 5 kişi ortak giderlere katılmıyor. Bunlara karşı hukuki girişimimiz ne olur? H.M.

Haberin Devamı

***

Okuyucum bana uzun uzun yazmış ama anlatımında çok esaslı bir husus eksik. Ben bunu tahmini olarak ele alacağım. Hadise şu: Okuyucum “35 müstakil bina var. Otuzumuz bir araya geldik ve yönetim planını imzaladık” diyor.

Yönetim planı tüm bağımsız bölüm malikleri tarafından imzalanır ve tapuya kaydedilmek üzere verilir. Yasal unsurları tamamsa yönetim planı tapu müdürlüğü tarafından kabul edilir. Duruma göre de ya kat irtifakı veya kat mülkiyeti tescil olunur. Ancak okuyucumun sözünü ettiği şekilde beş imza eksiği ile hazırlanmış dolayısıyla kat mülkiyeti yasasının aradığı anlamda bir yönetim planı olmamış.

Bu kadar anlatım, sitelerinde kat mülkiyeti veya kat irtifakının tesis olunmadığını gösteriyor. Dolayısıyla kendilerine Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin uygulanacağı konusunda ve ortak giderlere katılma hükümleri hakkında öneride bulunamayacağım.

***

Ancak anlatılan hizmet aynı zamanda yönetim planını imzalamayan beş binaya da verilmiş olmakla onlara karşı da bir hizmet ifa olunmaktadır. Bunun da bir bedeli olacağı kesindir. Dolayısıyla bu konuda Borçlar Kanunu çerçevesinde yapılan hizmetin, hizmet gören sayısına bölünmek sureti ile ödenen bedelin bu beş villaya düşen kısmının kendilerinden talep edilmesi sureti ile tahsili cihetine gidilebilecektir. Dikkat edilsin, bu talep kat mülkiyeti mevzuatı dışında bir taleptir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder