Tamer Heper Borçlu değil alacaklısınız ama...
HABERİ PAYLAŞ

Borçlu değil alacaklısınız ama...

Haberin Devamı

1973 yılında annem ve babam bir cinayete kurban gitmişti. O zamanlar kardeşlerimle birlikte küçüktük. Babam bir daire satmış ve sattığı daire üzerinde bir ipotek varmış. Şimdi bu yeri alanlar bize başvurup ipotek bedelini ödememizi istiyor. O zamanki para değeri sonradan değiştiği ve liradan altı sıfır atıldığı için bugün bu paranın 25 kuruş olduğu söylendi. Bu parayı ödesek mi ödemesek mi? Yoksa karşımıza başka borç çıkar mı? N.S.

Önce şuna karar vermek lazım. İpotek nedir? Babanız birine borçlanmış, borç veren de teminat olmak üzere rehin almış. Yani gayrimenkul teminatına ipotek deniliyor. İpotekli bir gayrimenkul üzerindeki ipotekle alınır ve satılır. Alan bu ipoteğin varlığını bilir, bunu bile bile alır. Hatta üzerindeki ipotek borcu satış bedelinden düşülür ve satış bedeli buna göre ödenir. Yani ipotekli bir gayrimenkul rayiç değerin altında satılır. Bu niçin böyledir? Çünkü satın alan ipotek riskini de üstlenir.

[[HAFTAYA]]
Size başvuran ve bu daireyi babanızdan alan kişi büyük ihtimalle ipoteği bilerek ve bunu üstlenerek aldı. Dolayısı ile ipotek borcunu kendisi ödeyecek ve ipoteği kaldıracak, borç 25 kuruş da olsa o ödeyecek 25 lira da olsa o ödeyecek. Dolayısı ile ipotek borcunu kapatmanız için size başvurması gereksiz. Burada problem ipotek alacaklısının ortada olmaması hali. Bahsettiğiniz tarihten bu yana alacaklı ortaya çıkmadı ise “şimdi bu ipoteği gelip kim kaldıracak?” sorusudur asıl sorulması gereken. Acaba ipotek alacaklısı sizin babanızdı da şimdi size bu nedenle mi başvuruluyor. Bence bu daha doğru bir mantık. Yani sizden istenilen babanızın alacağı nedeni ile konulmuş bulunan ipoteği kaldırıp binayı serbest bırakmanız. Bunun için işlem tapu dairesinde yapılacak, ipotek senedi dediğimiz sözleşme tapu dairesinde. Bu sözleşme incelenmeden ipotek borcunun ne kadar olduğunu bilme imkanı yok. Bunu size en iyi söyleyecek tapu sicil müdürlüğü elemanlarıdır. Konuyu orada halledeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder