Tamer Heper Borçlu olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Borçlu olabilirsiniz

Babam yazlık aldı. Parasını verdi ama tapuda devri yapılmadan satıcı öldü. Ölenin mirasçıları mahkemelik oldu. Dolayısıyla bizim tapu almamız gecikti. Şimdi mahkemelerin sonucunu bekliyoruz. Ancak dairede oturuyoruz yani kullanmamıza bir mani yok. Fakat yönetim büyük masraflar çıkarıyor. Buna karşı çıkanlar var, onlar da icra takibine başvuruyor. Şimdi bizim durumumuzda olan biri için icra takibi yapılabilir mi? ● T.P.

★ ★ ★ ★ ★

Kat mülkiyetine tabi binalarda bağımsız bölüm maliklerinden aidat ve ortak gidere katılım payı olarak para toplanır. Bunlar kesinleşmiş işletme projesine göre toplanması gereken ortak giderlerdir. Ancak gayrimenkulün kullanımı sırasında ani bir onarım ihtiyacı doğabilir.

Haberin Devamı

İşte bunun için de katılım payı toplanabilir. Bağımsız bölüme ait borçtan malik ve bağımsız bölümü kullanan birlikte sorumludur. Dolayısıyla içinde oturan biri “Ben malik değilim, bu borç beni ilgilendirmez” diyemez.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi okuyucumun durumuna bakalım. Kullandıkları daire hukuki olarak kendilerinin değil. Hukuki olarak bir maliki var. Bunlar ortak gider nedeniyle borçlu ancak fiilen kullanan da okuyucum olduğu için maliki ile birlikte okuyucum da bu borçtan sorumlu.

Endişe ettikleri husus kendilerinin aleyhine bir icra takibi yapılması. Evet yapılabilir. Bu husus kiracılar için de geçerli. Ortak giderden malik sorumlu olduğu gibi kiracılar da birlikte sorumlu. Ancak kiracılar için ilgili maddenin bir devamı var. Kiracılar ödemedikleri kira miktarı ile sorumlu.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum bu sorumluluğu nedeniyle bir icra takibine muhatap olabilir dedim ama bu isteğin de hukuki olup olmadığı noktasında olaya bakmak mümkün.

‘Bazı kat maliklerinin karşı çıktığı’ açıklaması var. Onların hareketlerini izlemekte yarar var. İtiraz şartları oluşmuşsa ileride yapılacak icra takibine itiraz gerekebilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder