Tamer Heper Borcu biri yatırabilir
HABERİ PAYLAŞ

Borcu biri yatırabilir

Kardeşlerimizle birlikte davalı olduğumuz bir davayı kaybettik. Bu nedenle avukatlık ücreti ve masraf ödeyeceğiz. Ben kendi payıma düşeni ödemeye razıyım. Acaba kendi payımı ödeyerek borçtan kurtulabilir miyim? l F.K.

***

Yazımın başlığından, birinin borcunu ‘bir yabancının ödeyeceği’ anlamı çıkmasın. Devamını takip edin, farklı bir durum söz konusu. Böyle toplu halde bakılan davalarda, davanın kaybında karşı tarafa mahkemece tayin olunan avukatlık ücreti ve masraf, davaya katılanlara bölüştürülmez. Davayı kaybeden tarafın ödemesi gereken borçtur ve alacaklı taraf bunlara başvurduğunda da alacağını bölüştürmez.

Haberin Devamı

Alacağın tamamını talep eder ve yasal olarak da tamamını alır. Bunu ödeyen kişi ise ancak ödemeden sonra diğer dava arkadaşlarına başvurabilir. Bu ayrı yani bu konu davadan dolayı alacaklı olan kişiyi ilgilendirmez. O alacağını imkanını bulduğu kişiden alır, sonrası alacaklının meselesi değildir. Bu artık, borçluların kendi aralarındaki bir meseledir.

***

Buna göre; anlatılan olayda okuyucum, ‘borcun kendime düşenini alacaklıya ödedim, böylece borçtan artık sorumlu değilim’ diyemez. Borcu ödemesi talebinde bulunulur ve imkanları nedeniyle kendisinden bu borç tahsil edilirse bunu ödeyecek ve sonrasında kardeşlerine başvuracaktır.

Doğrusu kardeşlerin söz konusu olduğu bir olayda madem ki birlikte hukuki bir nedenle borçlandılar, herhalde bir ihtilafa meydan vermeden bu işi aralarında halledeceklerdir diye düşünüyorum. En güzeli borcun ödenmesi için içlerinden birini mağdur etmeden borcu paylaşmaları ve ödemeleri olacaktır. Umarım haklı çıkarım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder