Tamer Heper Borcun sebebi önemli
HABERİ PAYLAŞ

Borcun sebebi önemli

Abimin borcu, kız kardeşimin başına dert oldu. Kız kardeşime 3 defa tebligat gelmiş, fakat 3 tebligat da eline geçmemiş. En son ‘7 gün süreniz vardır’ diye bir kağıt gelmiş ve o da günü geçtikten sonra eline geçmiş. Kardeşim, o kağıt ile icra dairesine gidiyor. Oradaki memur, ‘yapılacak bir şey yok, borç size geçmiş ve ödemek zorundasınız. Ödemezseniz maaş haczi gelir’ demiş. Kız kardeşim bilmiyor, borçta adı yok, imzası yok. Nasıl oluyor da kardeşime icra geliyor? Böyle bişey olabilir mi? S.Ö.

***

Haberin Devamı

Okuyucum haklı olarak endişe içinde. Anlatımından çıkan sonuç, ağabeyinin borcu için kardeşinin sorumlu tutulmasının nasıl bir şey olduğunu öğrenmek istiyor. Hemen söyleyeyim, böyle bir sorumluluk yok. Yani birine, ‘senin ağabeyinin bize borcu var ve bunu ödeyemiyor, öyleyse sen ödeyeceksin’ diye bir talep olamaz. Sistemimizde böyle bir şey yok. Peki okuyucumun anlattığı durum ne?

***

Buna net yanıt veremem zira bunun yanıtı takip dosyasında. Bu borç kredi borcu olabilir, imzalanmış bir bono borcu olabilir, taksitli alım borcu olabilir vs. Okuyucumun kardeşinin de bu borçlardan birinden sorumlu olabilmesi için müşterek borçlu veya kefil olması gerekiyor. İyi ama böyle bir borca kefil oldu ise okuyucum bunun farkında olması lazım.

Ayrıca kendisinin bu borçtan sorumlu olması için takip dosyasından kendisine tebligat yapılmış olması gerekiyor. İcra dairesinden kendisine yedi gün süresi olduğu söylenmiş. Anlaşılan o ki hakkında yapılan bir ilamsız takip var. Bu halde yedi gün içinde borca itiraz mümkündü ve takip dururdu.

Yedi gün geçti ise (ki geçmiş) takip kesinleşti. Böyle durumlarda bir meslektaşımın yardımı ile ‘menfi tespit davası’ dediğimiz borcunun bulunmadığının tespiti mahiyetinde bir dava açmak mümkündür. Ancak durumun netleşmesi için takip dosyasının öncelikle bir meslektaşım tarafından incelenmesinde yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder