Tamer Heper Boş kalan süre zararınızdır
HABERİ PAYLAŞ

Boş kalan süre zararınızdır

Haberin Devamı

Evimde bir yıldır bir kiracı oturuyor. Bir yıl bittiğinde yeni sözleşme yapmadı, “Devam ediyorum” dedi. Ancak sözleşmenin yapıldığı tarih Temmuz ayı olduğu halde geçenlerde bir ihtarname gönderip Şubat ayında çıkacağını söylemiş. Buna hakka var mı? Kışın ortasında kiracı bulamayacağıma göre benim zararım ne olacak? A.Ö.

Bir sözleşme ile daireye veya işyerine giren kiracı her yıl yeniden sözleşme yapmaz, yapmak zorunda da değil, buna gerek de yok. Çünkü ilk sözleşme her dönem sonu bir yıllığına aynı şartlarla bir tek kira bedeli değişmek kaydı ile uzar. Dolayısı ile kiracınızın yeni sözleşme yapmamış olması hukuki bir problem yaratmıyor.
[[HAFTAYA]]

Ancak dönem Temmuz’da bitecekken, Şubat ayında çıkması problem yaratır. Zira size Temmuz ayına kadar kira ödemesi gerekirdi. Buna göre de sizin Şubat’tan Temmuz’a kadar alacağınız kira bedeli kadar zararınız var. Ancak tazminat bir zararın karşılığıdır, bu tamam, dolayısı ile sizin zararınızın ne olduğuna bakmak lazım. Bu kiralık yer Temmuz’a kadar boş kalır mı? Kalmaz, evet kışın ortasında, okulların açık olduğu dönemde kiracı bulmak zordur ama Temmuz’a kadar da kalmaz. O halde sizin zararınız yeni bir kiracı bulana kadardır, zira ondan sonra yeni kiracıdan kira alacaksınız. İşte alabileceğiniz tazminat evin boş kalacağı süredir. Bunu da mahkeme bilirkişiye sorar. Bilirkişi de dairenin konumunu, durumunu, iklim şartlarını göz önüne alarak boş kalabileceği süreyi mahkemeye bildirir ve bu süre için geçerli kira bedeli sizin zararınızdır, bunu talep edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder