Tamer Heper Böyle satış olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Böyle satış olmaz

Haberin Devamı

Bizler kamu kurumunun malı olan arsalarda yapılmış binalarda oturuyoruz. Bugüne kadar ecrimisil ödedik. Bir süre önce buraları belediye almış, yakında kentsel dönüşüm başlatacakmış. Bu olay duyulunca bazı vatandaşlar muhtara gidip katları çocuklarının üzerine muhtar senedi ile geçirip sonra da belediyeye Emlak Vergisi’ni ödüyormuş. Bunun hukuki yararı var mı? T.Ç.

Bir gayrimenkul yasal malikinden devralınır ve bu devir işlemi ancak tapu dairesinde yapılırsa geçerlidir. Sizin anlattığınız olayda bir değil birkaç hukuki noksan var. Öncelikle binanızın bulunduğu arsa sizin değil. Bir kamu kurumunun muhtemelen belediyenin. Dolayısı ile sizin binanız tasdikli projesi ile ruhsatı ile yasal bir bina değil bir gecekondu. Yani sizler arsaya malik değilsiniz. Arsaya malik olmayan üzerindekine de malik değildir. Muhtemelen de binanız için yıkım kararı vardır. Bu bir.

[[HAFTAYA]]
İkincisi; muhtarlıkta satış diye bir sistem yok. Bu sistem sadece tapuda kaydı bulunmayan gayrimenkuller için geçerliydi. Kadastrosu tamamlanan yerler tapu kütüğüne geçirildiği için artık muhtarlık senedi ile satış diye bir sistem de kalmadı. Dolayısı ile yapılan işlemin hukuki geçerliliği yok. Ancak duyumunuz doğru çıkar da (dikkat edin doğrudur demiyorum) binanızın yıkımı gerçekleşirse ve kentsel dönüşümü yapacak kurum, ‘gecekonduda oturanlar mağdur olmasın’ deyip bir yardım yapacak ise yararlanılacak nokta sadece budur. Yoksa muhtarlık satışı çözüm olmayacak.

Vasi tayini şart

Annem zihinsel engelli. Babasından miras kaldı ve annemler üç kardeş. Şimdi anneme düşen payı ben evladı olarak vekaleten yönetebilir haklarını koruyabilir miyim? C.F.

Anneniz zihinsel engelli olduğu için hukuki muamele yapamaz. Mirasa sahip olur ama onları kullanamaz, tasarruf yapamaz. Sizin onun vekili olarak hareket etmeniz de mümkün değil. Çünkü vekil, biri tarafından tayin olunur. Yani sizin vekil olabilmeniz için anneniz tarafından vekil tayin olunmanız lazım. Oysa vekil tayin etmek de hukuki bir işlemdir ve zihinsel engelliler bunu yapamaz. Ancak gerek bu miras meselesi ve gerekse annenizin bundan sonraki hayati için yönetilecek malvarlığı var. Bunu yönetmek için annenize vasi tayini gerekir. Bunun için mahkemeye başvurup anneniz için vasi tayini isteyeceksiniz. Mahkeme çoğunlukla en yakınını vasi tayin eder. Dolayısı ile büyük bir ihtimalle siz annenize vasi olacaksınız ve annenizin ömrü boyunca onun mallarını yine onun menfaatine olmak üzere yöneteceksiniz. Annenizin mallarının yönetiminin bir başka yolu yoktur. Bir an önce mahkemeye başvurun, işiniz bir an önce sonuçlansın ki annenizin menfaatlerini korumaya başlayabilesiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder