Tamer Heper Bu bir tuzaktır
HABERİ PAYLAŞ

Bu bir tuzaktır

Patronum benim üzerime anonim şirket kurdu, ben de kabul ettim. 6 ay sonra bu şirketi üzerine alacağını söyledi. 6 ay sonra patronumu dolandırdılar ve bana imzalattığı çoğu çek, banka borçları ve vergi borçları üzerime kaldı. Patron daha sonra şirketi üzerine aldı, fakat borçlar ben de kaldı. Ne yapmalıyım, nasıl bir yol izlemeliyim? ● A.S.

Ne yazık ki kötü niyetli kişiler tarafından uygulanan bir iş. Bir şirketin ünvanı oldukça gösterişli olabilir, ancak mühim olan ticari itibarıdır, sermayesidir, piyasada edindiği güven duygusudur. Sade vatandaş şirketin iç yüzünü bilmez, karşısında bir şirket vardır bunu ciddi bir şirket zanneder. Ama birileri parası pulu olmayan birileri adına şirket kurarlar. En az sermaye gösterirler, bunlar da ödenmiş gibi görünür. Bu şirket piyasaya alabildiğine borçlanır. Sonunda alacaklılar, alacakları için başvurduğunda içi boş bir şirketle karşılaşırlar. Alacaklarını tahsil edemezler, herhangi bir malvarlığı bulamazlar. Böyle bir borçlanmada alacaklılar mağdur olduğu gibi adına şirket kurulmuş, daha doğrusu yoksul kimselerden oluşmuş ortakları da bir kat daha mağdur olur.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi akla gelen bir soru olacaktır. Borçlanma şirket adına yapıldıysa okuyucunun durumunda olan birinin zararı ne olur? Evet şirket kaşesi altında şirket adına borçlanıldıysa, ortağın zararı olmayabilir. Ama ya ortaklardan birinin kişisel borçlanması söz konusu veya borca kefil olmuşsa, bu halde de borç şahsi borç haline gelmiştir. Şayet borç şahsi borç haline gelmişse, şirket ortağının değişmesi durumunda dahi bu kimsenin borçtan kurtulması söz konusu olmaz. Dolayısıyla bazı vatandaşlar, adına şirket kurulması (kurulacak şirketin ortakları arasında olacağı veya tek başına adına şirket kurulacağı müjdesi) bir tuzaktır. Onu borçlandırıp, şirket nemalarını kendi adlarına kaçırma planıdır. Dikkatli olmak şart.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder