Tamer Heper Bu davalar açılır
HABERİ PAYLAŞ

Bu davalar açılır

Haberin Devamı

1 Ocak 2016’da bir villada eşimle birlikte işe girdik ama bizi sigortaya bildirmediler. 15 Şubat 2017’de yine sigorta talebinde bulunduğumuz için işten çıkarıldık. Böyle bir durumda haklarımız neler olabilir? Varsa bunları aramak çok vakit alır mı? ● O.K.

Her çalışan SGK’ya bildirilmelidir. Sizin işiniz bir yıldan fazla sürmüş. Bu, bildirim için oldukça uzun bir süre. Zira bildirimin çalışmaya başlaması ile birlikte yapılması lazım. Bu durumda haklarınız şunlar: Çalışmanız bir yılı aştığı için kıdem tazminatı talep hakkınız var. Bu hem sizin hem eşiniz için birer aylık brüt ücretiniz kadar. Sonra ihbar tazminatı talep hakkınız var.

Bu da bir aylık ücret kadar. Bunlar tazminat kısmı. Bir de SGK’ya kayıtlı olarak çalıştığınız sürenin SGK’lı olarak sayılması gerekir. Zira emeklilikte bu süre sizin için gerekli. Bu sürenin de emeklilikten sayılması için dava açmanız gerekecek. Bu davada tanıkla çalışma sürenizi ispatlayabilirsiniz. Davalar ne kadar sürer? Bazı sorulara yanıtım var da bu kabil sorulara yanıtım yok.

Dava açıldığında sizin davanızın düştüğü mahkemenin iş yüküne, duruşma günlerinin periyoduna, delillerin toplanmasına bağlı olarak süre farklılık gösterir. Size vereceğim yaklaşık bir süre bile yanıltıcı olabilir. Süre veremem ama süre ne olursa olsun böyle davaların açılması gerektiği görüşündeyim. Çünkü bunlar çalışma süresinin sigortalılıktan sayılması konusunda hayati önemdedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder