Tamer Heper Bu defa doğru
HABERİ PAYLAŞ

Bu defa doğru

Sitemiz bir kooperatif inşaatı. İki parsel üzerine 1993’te kat irtifakı kurularak yerleşime açıldı. 2008’in başında mevcut iki ayrı site yönetimi, Kat Malikleri Kurulu toplantısında alınan kararla sitenin yönetimini site işletme kooperatifine devretmiş. 5711 sayılı kanuna göre yeni yönetim planı yapma yetkisini de site işletme kooperatifine vermiş. Alınan yetkiyle işletme kooperatifi siteyi yönetmeye başlamış, yeni yönetim planı oluşturarak tapuya tescil ettirmiş. Kat mülkiyetine geçiş işlemlerini de gerçekleştirerek kat maliklerine kat mülkiyeti tapularını teslim etmiştir. Bu anlatılanlar ışığında site işletme kooperatifinin siteyi yönetmesi yasal mıdır? O.Ş.

Haberin Devamı

***

İşletme kooperatifleri hakkında önceki tarihlerde çok şeyler yazdım. Ancak okuyucumun sorusu her ne kadar yine işletme kooperatifleri konulu ise de bu defa biraz farklı bir bilgi var. Farklı bilgi şu; kat malikleri toplantısında yönetici seçimi yapılarak, işletme kooperatifi yönetici olarak seçilmiş. Oysa bu güne kadar verdiğim yanıtlarda dikkat edilirse siteyi kooperatif yapıyor.

Tasfiyesi gerekiyorken tasfiyeye girmiyor, işletme kooperatifine dönüşüyor ve sitenin maliki gibi yıllarca siteyi yönetmek göreviymiş gibi elini hiç çekmiyor ve siteyi yönetiyordu. Ama bu defa site kat malikleri kurulu kooperatif yönetimini yönetici olarak seçiyor, onlar da toplu yapıya geçiş yönetim planını hazırlayıp tapuda tescilini yaptırıyor.

Yani burada kat malikleri kurul tarafından seçilmiş. Bir yıl yöneticilik yapacak bir kurul var. Zira kat mülkiyetine tabi binalarda yönetici kat malikleri arasından seçilebileceği gibi dışarıdan da seçilebilir. Dolayısıyla usulüne uygun bir toplantıda yine usulüne uygun olarak işletme kooperatifi bir yıllığına yönetici seçilebilir. Bir yıl görev yapar, sonra yine usulüne göre kat malikleri toplanır, gerekli kararlar alınır.

***

Dolayısıyla bu defa durum öncekilerden farklı. Öncekilerde bir seçim yok, bir el koyma vardı. Ancak bu defa yasal bir seçim ve yasal görev süresi söz konusu. Hatta bir husus daha dikkat çekici olabilir, daha önceleri de hatırlattığım gibi işletme kooperatifi, sitede kendine ait bağımsız bölümler varsa bunların malikidir. İşletme dediğimiz de bu bağımsız bölümlerin işletilmesidir. Dolayısıyla yönetici seçilmeleri halinde bu yönetici dışardan seçilmiş bir yönetici değil, bağımsız bölüm malikleri arasından seçilmiş bir yönetici olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder