Tamer Heper Bu hususu da düşünelim
HABERİ PAYLAŞ

Bu hususu da düşünelim

Bir virüs nedeni ile çok ama pek çok sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bunun ne olduğunu uzun uzun anlatmaya gerek duymuyorum bile. Evlere kapandık, işten-güçten olduk, hatta paranoyak olduk. Her gördüğümüzü koronavirüs zannediyoruz. Dışarıdan gelen her paket dibine kadar dezenfektanlar ile ıslanmadan eve sokulmuyor.

Eller yıkanmaktan çatlak çatlak oldu. Ekmek evde pişirilir hatta saksılara sebze ekmek düşünülür hale geldi. Bununla birlikte bazı yerlerde sokakta iç içe geçmiş gruplar görülmekteyse de nüfusu 20 milyona yaklaşan bir şehirde kurallara uymamayı itiyat haline getirmiş bir yüzde 10’un olması doğaldır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bütün bunlar olurken ben hukukçu olarak bir başka noktaya dikkat çekmek istiyorum. Bugün ülkemizde bir infaz uygulaması yürürlüğe girmiş durumda. Bu, toplumda bir af olarak algılandı ve neredeyse 100 bin kişi cezaevlerinden dışarı çıkarak aramıza karıştı.

Bu ülkemizde bir ilk değil, zaman zaman çıkan aflarla cezaevleri boşaltılmış ve ne yazık ki çıkanların bazen yüzde 80’i kısa zamanda yine suç işleyerek cezaevine girmiştir. Bu husus bugün için de geçerlidir. Bu, birinci dikkat çekmek istediğim nokta.

★ ★ ★ ★ ★

Sonra bir ikinci husus var. Bu virüs salgını nedeniyle işyerleri kapandı, işyerinde çalışanlar işsiz kaldı. Bu, onlar için o kadar zor bir dönem ki bir vatandaş cebinde sadece yedi lira kaldığını söylüyor. İşte bu derece maddi sıkıntı içende bulunan kesimden suç işlemeye yatkın kimseler çıkabilecektir. Ekmek almak için hırsızlık, soygun ve buna bağlı diğer suçlar ortaya çıkabilecektir.

Bu bir tahmin değil, zaman zaman görülmüş olaylardır. Dolayısıyla bugün af ve işsizlik yani açlık biraraya gelmiş ve ikinci bir tehlike ortamı yaratmıştır. Dikkat çekmek istediğim husus, özellikle işini kaybetmiş kimselerin karşısına birtakım engeller çıkarmadan sofralarına karınlarını doyuracak kadar bile olsa tez vakitte yardım ulaştırmak, suç işleme temayülü olanları takip etmek ve bu riskli dönemi sağlıklı atlatmak olmalı. Vatandaşların da bu konularda korunması için önlemler alınmalıdır. Zira bu dönemlerde suç artar, bu bilinen bir gerçektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder