Tamer Heper Bu masraf yüksek
HABERİ PAYLAŞ

Bu masraf yüksek

Haberin Devamı

Mahkemede dava açmaya gittim benden 600 lira para istediler. Ben 600 lirayı bulsam zaten dava açmam, ihtiyaçlarıma kullanırım. Bir dava bu kadar pahalı mı? M.Ü.

Evet ne yazıkki hak aramak bu kadar pahalı. Bunu bu kadar pahalı yapanların da bir savunması var, her ikisini de anlatayım. Bir dava açtığınızda birtakım masraflarla karşılaşırsınız. Bunlar kabaca şöyle:

Bir kere iki çeşit harç ödersiniz, biri nisbi harç dediğimiz, dava konusu meblağla orantılı harç, ikincisi maktu harç dediğimiz, bir tarife üzerinden sabit bir rakam olan harç.

[[HAFTAYA]]

Bu ikisinin üzerine, dava sırasında yapılabilecek bilirkişi incelemesinin masrafını koyarsınız ki bu (yaklaşık olarak verebilirim) 300 TL civarındadır. Sonra, yine dava sırasında muhtemel olarak dinlenecek tanık masrafını ödersiniz ki bu üç tanık olarak kabul edilir. Bunlara tebligat masraflarını da ekleyin. İşte dava açmak için ödeyeceğiniz para 600 lirayı buldu. Bu niye böyle yapıldı? “Bu masraflar dava içinde karşılanmaya kalktığında vatandaş bunları ödemekte gecikir, dava uzar. O halde peşin alalım, dava uzamasın” denildi. Sonra da, “Dava sonunda para artarsa size iade olunacaktır” denildi bu uygulamayı savnmak için.

İyi ama peki ortalama 600 liradan başlayan bu parayı vatandaş bir çırpıda nasıl bulsun? Düşünün ki 800 lira emekli maaşı alan biri dava açacak, düşünün ki 750 lira ücretle çalışan asgari ücretli dava açacak, bir aylık gelirinin tümünü vezneye yatıracak, peki ne yiyecek, ne içecek? Düşünüldü mü? Ancak bu masraf peyderpey dava içinde alınsa küçük parçalar halinde bulma ve ödeme imkanına sahip olacak. İşte durum bu, gelin gerisini siz yorumlayın. Ben ise şunu her zaman söylemişimdir. Adaleti dağıtmak devletin asli görevlerindendir, masrafsız olmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder