Tamer Heper Bu ne sabır böyle!
HABERİ PAYLAŞ

Bu ne sabır böyle!

1993 senesinde bir binanın en üst katından daire aldım. Binanın çatısı akıyor. Ben 1993 senesinden beri aidat ödüyorum ama çatı yapılmıyor. Hukuki olarak nasıl önlem alırım? R.C.

Ah be sevgili okuyucum. Sizin de sabrınız ne sabırmış. Takdir mi etsem, hayret mi bilemiyorum. 1993’ten bu yana tam 17 sene geçti. Ne bekliyorsunuz? Konu komşu, “Nasıl olsa 17 sene bekledi bir 17 sene daha bekler” diyordur. Elbette onlar rahat. Şimdi sizden toplanan aidat çatı için değil, genel giderler için. Önce yöneticiye bir ihtarname gönderin. Deyin ki bu çatıyı yaptır, aksi halde dairemde doğacak zararı senden ve apartman sakinlerinden talep edeceğim. Yine sen yaptırmazsan ben yaptırıp parasını faizi ile birlikte sizden alacağım. Umarım tez vakitte yapılacaktır. Yine yapılmazsa evet siz yaptıracaksınız ve masrafı faizi ile birlikte kat maliklerinden talep edeceksiniz. Bu işe zamanında başlasaydınız sizin çatı iki defa onarılıp iki defa yeniden bozulmuştu bile, bari şimdi gecikmeyin.

Haberin Devamı

Problem çıkabilir

Biz iki kardeşiz. Annemin bir evi var. Bu evi benim adıma yapmak istiyor. Yapabilir mi? İleride kardeşim bir problem çıkarabilir mi? Y.E.

Önce genel kural. Bir mala sahip olan kimse onu, yasalar çerçevesinde dilediği gibi kullanır, dilediği gibi tasarruf eder. Dolayısı ile anneniz de (akıl hastası olmadığı sürece) dilediği işlemi yapabilir. Yani bu yanıtın içinde, size de bağışlayabilir, satabilir de anlamı var. Bu tamam. Ancak kardeşinizin bir problem çıkarıp çıkarmayacağı konusuna gelince. Anneniz hayatta olduğu sürece kardeşiniz bir problem çıkaramaz. Annenizin ölümünden sonra çıkarabilir. Şayet anneniz bu yeri size bağışladı ise bu halde miras payı içinde bulunan mahfuz hisse dediğimiz payı isteyebilir. Şayet anneniz satış gösterdi ama bağış yaptı ise bunu belgelemek kaydı ile daha büyük bir payı yani miras payının tamamını talep edebilir. Bütün bunları bertaraf etmenin yolu kardeşiniz ile anlaşmaktır veya (sizin sorunuzdan bu ihtimali çıkartmıyorum ama) gerçekten parasını ödeyip annenizden bu yeri satın almaktır.

Haberin Devamı

Bir ihtimal var

İşten çıkarıldım. Tazminatları alamadım, dava açtım kazandım. Ancak şirkete başvurduğumuzda hiçbir malvarlığının bulunmadığını gördüm. Avukatım, malvarlığı veya nakit parası yoksa yapacak bir şey de yok diyor. Ben onların keyfini beklemek zorunda mıyım? Y.A.

Daha önce de değinmiştim. Borçludan alacağı tahsil için cebinde parasını, elinde malını bulmanız lazım. Parası yoksa, avukatınızın dediği gibi “Yapacak bir şey yok” deriz. Ancak madem ki avukatınız var onunla şu hususu bir görüşün: Alacağınızı takip konusu yapın ve şirketin iflasını talep edin. Yapılacak bu takip sonucu paranız ödenmezse şirketin iflasına kararı verilir. Ancak hiçbir şirket iflas etmek istemez. Bu yolla alacağınızı tahsil ihtimali artar. Bu talep oldukça teknik bir takip olup bir avukatın yardımı olmadan yapamazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder