Tamer Heper Bu para çok
HABERİ PAYLAŞ

Bu para çok

Beş sene önce bir daire aldım. Ancak bundan dokuz sene önce daire sahiplerinden biri fabrikasında sigortalamak üzere birini eve getirmiş, bekçilik yaparsın demiş. Şimdi bu kişiyi evden çıkarıyorlar o da bize dava açıyor. Avukatı her daireden 10 alırsın demiş. Biz buna para öder miyiz? P.Y.

Değerli okuyucum, verdiğiniz bilgiler tam olarak hukuki bir kalıba oturmuyor. Bu şekilde vereceğim yanıt ancak kahve falı gibi olacak. Bir kere daire sahibi bir fabrikatör kendi evine birini getiriyor ise bu sizi ilgilendirmez. Hukuki bir hesabı varsa kat sahibi olan fabrikatörle işini görecek. Ancak bu kişi sizin eve getirildi ise ve getirildiği günden bu yana size hizmet ediyorsa mesela kapıcılık yapıyorsa evet sizden kıdem tazminatını isteyecek. Kıdem tazminatını istemek için mutlaka sigortaya bildirilmiş olması gerekmiyor. O husus ayrı bir problem. Ancak sizin eve bekçi diye getirildi diyorsunuz. 12 daireli bir binada bekçi ne yapar? Ben de bunu anlayamadım. Şunu da hatırlatayım hepinizden 10 alır derken rakam hatası yaptınız herhalde. 10 bin lira denilmek isteniyor ise o da hayal. Asgari ücretten on yıl çalışan biri yaklaşık 6 bin lira civarında tazminat hakeder ki sizde kat başına 500 lira düşer.

Haberin Devamı

Babadan gelenler zaten sizin

Babam vefat ettiğinde üç yaşımdaydım. Babamdan kalan malları mahkeme benim namıma anneme teslim etti. Annem sonra evlendi ve iki çocuğu oldu. Şimdi annem bana bazı malları aktarmak istiyor. Mevcut iki çocuğu buna itiraz edebilir mi? Ö.K.

Babanızın vefat ettiği tarihte siz tek çocuk idiyseniz (kardeşlerinizin olup olmadığını belirtmemişsiniz) mirasta anneniz dörtte bir hisseye sahipken siz dörtte üç hisseye sahipsiniz. Ancak reşit olmadığınız için anneniz size ait malları veli sıfatı ile idare etti. Siz 18 yaşını tamamladığınızda yani reşit olduğunuzda bu malları, varsa nemaları ile birlikte size devretmesi gerekirdi. Bugün 18 yaşını geçmiş olduğunuzdan bu devir zaten olması gerekendir. Ancak anneniz sizin payınız dışında ve kendisine ait mallardan size aktarma yaparsa buna ancak annenizin ölümünden sonra diğer çocuklar itiraz edebilir. Görüyorsunuz ortada bir hesap meselesi var, babadan kalanlarla anneden gelenler hangisi. İşte buna dikkat etmek lazım.

Haberin Devamı

Kiralayan ile ilgili

Bir apartmanda kiracıyım. Apartmanda ayda 50 lira aidat toplanıyor. Ancak bunun 20 lirası apartman gideri diğeri ise havuzda toplanıyor. Bunu ödemezsem ne olur? Ö.O.

Bir apartmanda oturanlar kesinleşmiş işletme projesi gereği toplanması gereken paraları ödemek zorundadır. Bu paralar bağımsız bölüm maliki ile birlikte kiracının borcudur. Borç müteselsil borçtur. Ancak kiracının ödemekle yükümlü bulunduğu kira ile sınırlıdır. Ancak ödeyeceği kira bedelinden tahsili mümkündür. Yani yönetime ödenecektir ama hesaplaşma kiralayan ile olacaktır. Şayet havuzda biriken para binanın demirbaşına harcanacak ise bu masraftan kiralayan sorumludur, şayet günübirlik giderlere harcanacak ise kiracı sorumludur. Dolayısı ile meseleyi kiralayan ile çözmeniz gerek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder