Tamer Heper Bugün yaş günümüz
HABERİ PAYLAŞ

Bugün yaş günümüz

Bugün yaş günümüz Yıl 1966 veya 1967 henüz öğrenciyim. O tarihlerde İstanbul’da bir gecede 35 tiyatro perde açıyor. Bunların içinde büyük bölümü kapalı gişe oynuyor. Sinemalar bin kişilik salonlarda, bilet bulmak mesele. Sadece İstanbul İstiklal Caddesi’nde onun üzerinde galeri var; resim, heykel, gravür sergileri açılıyor, sanat faaliyetleri zirvede ve ben Milliyet Gazetesi’nin sanat sayfasına haber topluyor, muhabirlik yapıyorum. Aradan yıllar geçiyor, yüksek tahsil ve avukatlık. Derken Temmuz 1980. Şimdi hayatta olmayan Turhan Aytül bana hukuk köşesi yapma teklifinde bulunuyor. Hukuk köşem 1 Ağustos itibarıyla böyle başlıyor. Bugün tam otuz sene doluyor. Yani bugün köşemin yaş günü. Otuz sene, aynı grup içindeki iki gazetede geçen otuz sene, bu bir rekor. Okuyuculardan alınan reaksiyon ise övünmeye değer. Bu süre herhangi bir köşe için dahi çok önemli. Ülkemizde hukuk sokaktaki adama bu kadar yabancı olmasına rağmen bu kadar ilgi görmesi bu uzun yaşamın önemli nedenlerinden biri. Kendi hesabıma okuyucunun ilgisi oldukça yazmak benim için görev. Tüm okuyucularıma hep birlikte nice yıllar diliyorum, tüm kalbimle.

Haberin Devamı

Anlaşmayla her şey olur

Annem vefat ettiğinde bir tarlanın üçte bir hissesi miras kaldı. Üçte iki kimin henüz bilmiyoruz. Ancak öğrendiğimizde bu araziyi nasıl paylaşacağız? Anlaşarak sınırları belirleyerek ayırabilir miyiz? Yoksa bir başka yol mu tavsiye edeceksiniz? A.Z.

Cevap: Bir arsayı hissedarlar arasında paylaşmanın yolları var. İlki; anlaşarak paylaşmaktır. Ancak bu paylaşma arsanın üzerinde üçte birini bir çizgi ile ayırıp bölüşme şeklinde olmaz. Kadastro müdürlüğüne başvurup ifraz talebinde bulunmak lazım. Tarafların talebi ile bir arsa tek parselken iki hatta üç ayrı parsele ayrılabilir. Ancak burada dikkat edilecek husus bu arsanın bulunduğu yerde minumum parsel alanını sağlaması lazım. İkincisi; taraflar anlaşamaz ise bu husus dava konusu olur. Bu davada talep ortaklığın giderilmesidir. Davada yukarıda anlattığım özelliği mahkeme göz önüne alarak araziyi ortaklar arasında paylaştırır. Ancak aynı problem burada da vardır. Parseller minumum parsel alanının altında kalacak ise bu halde paylaştırma yapmaz, satışına karar verir. Satış açık artırma sureti ile yapılır ve ele geçen para paylaştırılır. Böyle bir artırmaya siz de katılabilirsiniz. İhale sizde kalırsa parselin tümüne sahip olabilirsiniz

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder