Tamer Heper Çatı piyesli daire büyütülebilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Çatı piyesli daire büyütülebilir mi?

Çatı piyesli meskenim var ve bu yerimi büyütmek istiyorum. Belediye izin veriyor ama kat malikleri izin vermiyor. Metrekare başına 2.000 lira istiyorlar. Bu yasal mı? Z.İ.

*****

Okuyucuma önce şunu hatırlatayım; bir bina tasdikli projesine göre inşa edilir. Tasdikli proje de gayrimenkulün bulunduğu bölgeye göre yapılmış imar planlarına uygun hazırlanır. Peki binanın mevcut durumunu değiştirmek istersek, bu durum tasdikli projeye aykırı olmayacak mı? Olacak. O halde bir değişiklik yapılacaksa bunun yasalara uygun olması lazım. Yasalara uygun bir farklılık da önce projede değişiklik yapılması ile mümkün olur. Yani bir tadilat projesi yapılmalı. Bu tadilat projesi binadaki tüm bağımsız bölüm maliklerinin kat malikleri toplantısında kabulünü almalı ve bu kabule göre yapılmış tadilat projesi ilgili belediye tarafından onanmış olmalı.

Haberin Devamı

*****

Bu şartlardan birini taşımayan bir ilave, yasa dışıdır ve inşası sürerken belediye tarafından tespit edilirse mühürlenir. İnşası tamamlanmışsa mahkemece kaldırılmasına karar verilir. Hatta, kat malikleri tarafından usulüne uygun olarak izin verilmeden yapılan tadilat projesi, belediye tarafından her nasılsa tasdik görse bile mahkemece iptal edilir ve geçerliliğini yitirir.

*****

Peki tadilat projesini kabul için okuyucumdan bir bedel istenilmesi yasal mı? Doğrusu böyle bir talep için ‘yasa dışıdır’ diye bir görüş bildirmek biraz acelecilik olur. Zira olayın özelliklerini gözönüne aldığınızda, büyüyen katın değeri artacak ve yeni bir arsa payı verilmesi gerekebilecektir. Bunun için de diğer katların arsa payında indirim yapılacak, bunun da bir bedeli olacaktır. Bu husus bir pazarlık konusu olabilir. Yani okuyucumun işi tarafları ikna etmeye kalmış gibi görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder