Tamer Heper Ceza kanunla konulur
HABERİ PAYLAŞ

Ceza kanunla konulur

208 bağımsız bölümlü bir site için yönetim planı hazırladım. On gün sonraki kat malikleri kuruluna sunacağım. Yönetim planına balkonuna veya dışarı kurutmak için çamaşır asanlara avansın iki katı para cezası koydum. Bu geçerli mi? Y.A.

208 kişiye bir yönetim planını kabul ettirip imzalatmayı amaçladığınızı okuyunca bana ateş bastı. İçindeki bu madde için aşağıda görüşümü bildireceğim, ancak sizden özellikle ricam, bu madde olsun veya olmasın bu yönetim planını 208 kişinin kabul edip imzalaması gerçekleşirse bana bildirin. Belki elimdeki tek örnek olacak. Bunu moralinizi bozmak için yazmıyorum. Bilin ki yönetim planının içindeki pek çok maddeyi pek çok kişi beğenmeyecektir. Yaptığınız kötü olduğu için değil, gözünün üstünde kaşının var hesabı. Geleyim para cezasına. Bazı yönetim planına buna benzer maddeler koymayı düşünenler oldu. Ancak bu bir para cezası. Para cezası vermeye herkes yetkili değildir. Cezalar ancak yasalarla konulur. Yasadan güç almayan bir para cezası olmaz. Dolayısı ile sizinki de geçersiz bir madde olur ve birkaç kişinin yönetim planını imzalamaması için fırsat yaratır.

Haberin Devamı

Problemsizine bir rastlasam!

Bir kooperatifin üyesiyim. Kooperatif üç etapta inşaat yapacaktı, birinciyi yapıp tapuları verdi. Ben ikinci etapta kaldım. Genel kurulların hepsine katıldım ve bize çevre düzenlemesi için 11 bin lira ilave gider çıktı. Onu da yatırdım yani hiç borcum yok. Ancak bizim kademedekilere tapular verilecekken benim borcum olduğu gerekçesi ile tapum verilmiyor. Üstelik çevre düzenlemesi diye aldıkları paraya karşılık bunu da yapmadılar. Ancak ben bu haline dahi razıyım. Tapumu nasıl alırım? İ.S.

Kooperatifçilik her ne kadar ortağı olan kimselere kolaylık sağlayıp, kâr amacı gütmeden kooperatif imkanlarından yararlanması amacı ile düzenlenmiş bir sistem ise de tatbikatta görüyorum ki kooperatif yönetimi işi ticarete döküyor. Ortaklar da devamlı mağdur oluyor. Ne yazık ki ülkemizde kooperatifçilik amacından iyice sapmış durumda. Bunda, yasalarımızın da katkısı var. Zira bir kooperatife her zaman dava açamıyorsunuz. Yani kooperatifçiler yasanın koruması altına da sokulmuş. Size tavsiye edeceğim şey şu olabilir: Bir tespit yaptırın, borcunuzun bulunmadığına dair bir tespit davası açın. Borcunuzun bulunmadığının tespitinden sonra da kurada çıkan ve size tahsis edilecek dairenin adınıza tescili için dava açın. Dava mülkiyet gibi bir ayni hakka tekabül ettiğinden bakılması gereken bir davadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder