Tamer Heper Ceza size kesilecek
HABERİ PAYLAŞ

Ceza size kesilecek

Binamızda çalıştırılan apartman görevlisinin aylıkları ve sigorta primleri için aidat toplanıyor. Ancak yönetici çalışanın girişini bildirmemiş, sigorta primlerini ödememiş. Bu durum ortaya çıkınca incelemeye alındık. Şimdi para cezası bekliyoruz. Peki bu cezayı kim ödeyecek, kat malikleri olarak bizler mi, yönetici mi? ● H.C.

★ ★ ★ ★ ★

Bu, sadece okuyucumun problemi değil, bazı binalarda ve hatta bazı işyerlerinde de benzer durumlar var. Hatta bazı binalarda haftanın birkaç günü çalıştırılan kişiler için de durum benzer. Olaya geniş açıdan bakarsak bir binada işveren yönetici değildir, işveren tüm kat malikleridir.

Haberin Devamı

Bu ceza işverene yazılır. Dolayısıyla cezayı ödeyecek olan binadaki bağımsız bölüm malikleridir. İyi ama haklı olarak “Kat malikleri olarak her yıl yapılan toplantıda sigorta bedeli için işletme projesine madde koyuluyor ve bu para toplanıyor, o halde cezayı niye biz çekelim?” diye sorulabilir.

★ ★ ★ ★ ★

Soru çok haklı ancak bu durumda kat maliklerinin, sigortaya bildirmede ihmali olan veya sigorta primlerini ödemeyen yöneticiye rücu hakkı olacaktır. Peki yöneticinin son genel kurulda ibra edilmiş olmasının önemi var mıdır? Bence yoktur.

Çünkü ibra incelemeye sunulan ve incelenen hesaplar için söz konusudur. Böyle bir hukuki eksiklik incelenmediği ve böyle bir ceza hadisesi sonradan ortaya çıktığı için ibranın önemi yoktur. Dolayısıyla cezadan sorumlusunuz ama yöneticinize başvurma imkanınız da olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder