Tamer Heper Cezai şart tazminattan farklıdır
HABERİ PAYLAŞ

Cezai şart tazminattan farklıdır

Haberin Devamı

Bir daire satın almak üzere daire sahibi ile anlaştık, yazılı sözleşme yaptık, vazgeçen için cezai şart koyduk. Cezai şart çok yüksek ve ben satın alım için gerekli parayı temin edemedim. Yani vazgeçen taraf olacağım. Şimdi ben vazgeçersem satıcının bir zararı olmayacak o yine aynı fiyata satış yapabilir. Ben cezai şartı ödemek mecburiyetinde miyim? B.H.

Hukuki bir ilişkide cezai şart öngörülebilir. Cezai şart bir tazminat değildir. Tazminat bir zararın karşılanmasıdır ki ödenecek tazminat zarara eşdeğer bir paradır. Cezai şartın yaratılan zararla bir ilgisi yoktur, dolayısı ile de zarara eşdeğer olmaz. Sözleşmede belirtilen değerdir.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile sözleşmenin şartlarına uymamak, bu sözleşmede hüküm altına alınan cezai şartın ödenmesini gerektirir. Dolayısı ile sizin sözleşmenizdeki cezai şart da karşı tarafın zarara uğrayıp uğramadığına bakılmaksızın ödenecek. Ancak sizin olayda bir özellik olabilir. O da şudur: Sözleşmenizdeki cezai şartın yüksek olduğunu söylemişsiniz. Cezai şart çok yüksek ise mahkemece tenkise tabi tutulabilir. Hatta bunun için özel olarak talepte bulunmadan hakim kendiliğinden indirime gidebilir. Dolayısı ile adil bir seviyeye getirilmesi söz konusu olur. Ancak bu zararla orantılı olarak değil hak ve nasafete göredir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder