Tamer Heper Çıkma parçaysa
HABERİ PAYLAŞ

Çıkma parçaysa

Temmuzda motosikletimle kaza geçirdim. Aracımda hasar bedelinin 1800 TL olduğu tespit edildi. Tamir yapıldı, ‘orijinal parça değişti’ denildi ama öğrendim ki çıkma parçalarla orijinal olmayan parçalar takılmış. Tamiri yapan şahıs parça listesini vermiyor. Bu durumda verdiğim para orijinaline göre iken ben çıkma parçalarla yapılmış onarıma razı olmuyorum. Nereye nasıl başvurayım? ● B.T.

Öncelikle geçmiş olsun demek isterim zira en korktuğum kazalar motosiklet kazaları. Darbeye direkt muhatap olunur ve bir de araçların arasında, kör noktada veya emniyet şeridinde gidildiği ve diğer araçlar tarafından görülmediği için tedbir alınmadan darbeye maruz kalınır. Geleyim hasar durumuna. Öncelikle tamiri yapan kuruluşla bir yazılı sözleşme yapıldı mı? Bunu sormamın nedeni bazen araç sahipleri orijinal olmayan yan ürünü tercih eder. Onarımı yapanlar bunu iddia edebilir. Ancak hiçbir yazılı sözleşme yoksa talep edilen ücretten, orijinal parça kullanılması gerektiği kabul edilebilir.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Peki okuyucum ne yapacak? En kısa zamanda sulh hukuk mahkemesine başvurup bilirkişi incelemesi yapılmasını isteyecek. Bu tespit davası olup, araçtaki parçaların çıkma mı, orijinal mi, yan ürün mü olduğunu tespit ettirecek. Zira aradan uzun zaman geçerse, karşı taraf ‘parçaları kendisi sonradan değiştirmiş’ gibi bir iddiada bulunabilir. Bu raporu aldıktan sonra aradaki değer farkı kadar tazminat talepli dava açacak. Ancak bazı mahkemeler ilk önerdiğim tespiti yapmama kararı alabiliyor. Gerekçe olarak ‘delillerin kaybolma ihtimali yok’ deniliyor, böyle bir karar çıkarsa da doğrudan tazminat davası açılabilir. Bilirkişi incelemesi bu davada yapılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder