Tamer Heper Çocuklar öder mi?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar öder mi?

Babamdan kalma 4/1 hisseli evim var. Bunun çok çok üstünde ödenmeyecek şekilde varlık yönetimi şirketine borcum var. yani borca batığım. Vefatım halinde çocuklarımın reddi miras yapmasına gerek var mı? Sadece hissemdeki evimi mi alırlar yoksa çocuklarıma ait başka mallarına başvururlar mı? ● F.k.

Bugün alacaklılar, sizin malvarlığınıza haciz tatbik etmek isterse bahsettiğiniz hisseye haciz tatbiki mümkün. Bununla borçlar ödenip kapatılamıyorsa ve başka varlığınız varsa bunlara da başvurabilirler. Bu tamam. Ancak siz şimdi kendinizi düşünmüyorsunuz da ölümünüz halinde çocuklarınız düşünüyorsunuz. Bunda da yadırganacak bir şey yok. Hepimiz çocuklarımızın yaşı, eğitimi, mesleği ne olursa olsun onları koruma düşüncesi ile hareket ediyoruz, Peki öyleyse çocukların durumu ne olacak?

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun vefatı tarihinde evlatları mirasçı. Mirasçılar vefat edenin tüm borçlarından sorumlu olacak. Mirasçılar, miras bırakanın malvarlığına sahip olduğu gibi borçlarını da üstlenir. Demek ki okuyucumun çocukları, babalarının borçlarını üstlenmiş olacak. Bu durumda mirasçılar sadece kendilerine kalan mirasla, yani malvarlığı ile sınırlı sorumlu olmayacak, kendilerine ait tüm malvarlığı ile sorumlu olacak. Dolayısı ile okuyucum bu durumu bilerek hareket etmeli.

★ ★ ★ ★ ★

Peki çocuklar mirası reddedebilir mi? Evet mirasçılar murisin (miras bırakanın) vefatından sonraki üç ay içinde mirası reddedebilir. Bu durumda malvarlığında mevcut varlıklara sahip olamayacağı gibi borçlarından da sorumlu olmazlar. Malvarlığında artı değerler yok, sadece borç var ise mirasçılar mirası süresi içinde reddederek murise ait borçlardan kurtulur. Miras bırakacak olan bunları düşünerek hareket edebileceği gibi mirasçıların da şuurlu hareket etmesinde yarar vardır. Bazı mirasçılar, murisimizin ruhu rahat etsin diye ödeme yapar, bazıları da “Borç benim değil, niye ödeyeyim?” der. Bunlardan birinin tasvip edilip diğerinin kınanması diye bir şey söz konusu olmaz. Herkes kendine göre hareket etme özgürlüğüne sahiptir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder