Tamer Heper Çok masraf olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Çok masraf olmaz

Haberin Devamı

Bir telefon operatöründen telefon kampanyası talebim ve internet aboneliğim nedeni ile borç bilgisi aldım. Oysa benim böyle bir talebim yoktu, telefon da almadım, internet abonesi de olmadım. Dolayısı ile borcum da yoktu. Bunun benim adıma sahte olarak talep edildiği kanaatindeyim. Savcılığa başvurdum, savcılık kendi işi olmadığını tüketici hakem heyetine başvurmam gerektiği söyledi. Hakem heyeti de tüketici mahkemesine gönterdi. Şimdi tüketici mahkemesine nasıl dilekçe vereceğim, benim vermem şart mı, çok masraflı olur mu? B.G.

Hakem heyeti size tüketici mahkemelerini gösterdi ise evet burada dava açacaksınız. Biliyorsunuz dava açmak için bir dava dilekçesi vermek lazım. Dava için tüketici mahkemesine hitaben yazılan bir dilekçe ile başvurulur. Dilekçede sırası ile davacı olarak kendi adınız, adresiniz, TC vatandaşlık numaranız yer alır, altında davalı göstereceğiniz kurum ve adresi yazılır.

[[HAFTAYA]]

Altında da olay özetlenir, olayın anlatımı bittikten sonra da netice başlığı altında ne istenildiği yani talep yazılır. Siz borcunuzun bulunmadığının tespitini isteyeceksiniz. Yani bu bir menfi tespit davası olacak. Dilekçenizi varsa adliyedeki tevzi bürosuna (tevzi bürosu bazı adliyelerde bulunmaktadır) tevzi bürosu yoksa nöbetçi mahkemeye vereceksiniz oradan tevzi edilecek ve size duruşma günü ile birlikte hangi mahkemede hangi gün davanıza bakılacağını bildirir davetiye gelecek. Tüketici mahkemelerinde harç alınmaz ancak tebligat gibi bazı şeyler için masraf alınır. Fakat bunlar büyük giderler olmaz.

Süre tamam ama...

Kiracım 15 senelik. Kira sözleşmesinin bitimine 20 gün vardı, sözlü olarak artırım talep ettim ancak kabul etmedi. Halen eski kirayı ödüyor. Acilen ne yapmam gerekiyor? S.E.

Hemen söyleyeyim, en acil yani yazımı okur okumaz yapacağınız şey kira sözleşmenizin hukuki hükümler bölümünü açıp, maddeler içinde kira artırım şartı var mı yok mu ona bakmak. Şayet artırımı öngören bir ibare varsa kiracınız aleyhine kira tespiti davası açıp kira bedelinin rayice uygun hale getirilmesini talep edebileceksiniz. Şayet artırım şartı yoksa zorlanacaksınız. Zira artırım talebi kiracıya dönem bitmeden en az 15 gün önce bildirilmelidir. Bildirmenin şekli yoktur, sizin yaptığınız gibi sözlü de olabilir ama bunun ispatı da lazım. Sözlü olanı ispat zor hatta çoğu zaman mümkün olamayacağı için bizim tavsiyemiz uyarının yazılı yapılmasıdır. Siz 20 gün önceden uyarmışsınız, süre tamam iyi ama bu uyarının yapıldığını ispatlayabilecek misiniz? İspatlayabilirseniz kira tespit davası açın. İspatlayamayacaksanız ve sözleşmenizde artırım şartı yoksa artık önümüzdeki seneyi bekleyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder