Tamer Heper Çok sayıda işçi mağdur
HABERİ PAYLAŞ

Çok sayıda işçi mağdur

Haberin Devamı

Üç yıldır bir şirkette çalışıyorum. Fakat Eylül ayı dahil maaşlarımızı alamıyoruz. Tüm çalışanlar mağdur. Galiba şirket iflas etmiş. Ne yapabiliriz? ● K.Y.

CEVAP

Dikkat ederseniz “Ekonomik kriz kapıda” veya “Ekenomik kriz kapıdan içeri girdi” deniliyor ya, işte bunun sonuçlarından biri bu. Ekonomik kriz sadece işyeri sahiplerini etkilemez. Önce çalışanları etkiler. Diyorsunuz ki “Benim gibi 800 kişi var”.

Hadi buyurun, bir işyerinde 800 kişi mağdur, başka işyerlerini de katın bunun içine. Gelecekte de kapanacak işyerlerini bir hesaplayın. Bir de şunu düşünün: Aldığı ücretle bir ayı zar zor geçiren bir çalışan dört aydır para almıyor, ne dersiniz?

Peki para almıyor da, “Hadi bu işyerinden ayrıl başka bir işyerinde çalış seni tutan mı var” derseniz hadi bakalım yeni bir iş bulun da bu vatandaşlar çalışsın. Hani iş nerede?

Yatırım, istihdam, üretim

Okuyucuma yanıt vermeden önce bir kuralı hatırlatmadan geçemeyeceğim. Ekonomiyi tartışmak için önce bir kuralı gözönünde bulundurmak lazım. Ekonominin birinci kuralı şu: Yatırım, istihdam, üretim.

Bu üçlü birbirini takip eder ve bu üçlü yok ise ekonomiyi tartışmak fuzulidir. Bakacaksınız, ne kadar yatırım yapılmış, ne kadar istihdam sağlanmış, ne kadar üretim yapılmış? Bu yoksa neyi tartışacaksınız? Olmayan bir şeyi mi?

Haklı fesih nedenidir

Şimdi okuyucumun meselesi. İşyerinin ücret ödememesi hali işçinin haklı fesih nedenidir. Dolayısı ile işçi işyerinden ayrılır ve kıdem tazminatı ve diğer haklarını talep edebilir. İşyeri ödemiyor ise mahkemede dava açar.

Peki ya işyeri iflas etti ise? Zira okuyucuma göre iflas etmiş olma ihtimali var. İşte o zaman dava açmaya gerek kalmaz, iflas ilan edilir ve işçi alacağı iflas masasına kaydedilir. İflas masasına kayıt için talepte bulunmak lazım.

Peki para hemen gelir mi?

Hayır gelmez. İflas işlemleri uzun bir süreçtir. Ancak bu sürecin sonunda para gelebilir. Bu durumda daha da mağdur olmamak için işyerinden ayrılıp şayet bulunabiliyor ise yeni bir iş aramakta yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder