Tamer Heper Çözümü basit
HABERİ PAYLAŞ

Çözümü basit

Bir apartman dairemiz var. Tapusunda çıplak mülkiyet babama, intifa hakkı kız kardeşime ait. Bir kız, iki erkek, üç kardeşiz. Babam geçen ay vefat etti. Annem daha önce vefat etmişti. Bu durumda 3 kardeşin de dairede hissesi oluyor mu? Hisse oluyorsa, tapunun kız kardeşimiz üzerine olması için nasıl bir yol takip etmeliyiz? ● C.Y.

Bir gayrimenkulün mülkiyeti bu şekilde bölünebilir. Okuyucumun bahsettiği dairenin kullanma hakkı, babası tarafından kız çocuğuna verilmiş. Ancak kuru mülkiyeti muhafaza olunmuş. Baba hayatta iken bu daireyi kız evlat kullanıyordu.

Haberin Devamı

Kuru mülkiyet hakkı sahibinin kullanım hakkı yoktu. Peki bu kullanım hakkı nereye kadar sürecek? Yani babanın ölümü ile bitti mi? Hayır. İntifa hakkı, intifa hakkı sahibinin ölümüne kadar sürer. Yani bugün kız kardeşin intifa hakkı sürüyor.

★ ★ ★ ★ ★

Peki babanın vefatı ile ne değişti? Dairenin kuru mülkiyeti (çıplak mülkiyeti) babaya aitti ya işte bu kuru mülkiyette durum değişti, daire kuru mülkiyet olarak mirasçılara geçti. Yani üç evlada.

Bu durumda kız kardeş halen tüm daire üzerinde intifa hakkına sahip ama üçte bir hisse itibarıyla tam malik olmuş, diğer iki kardeş halen üçte birer hisse itibarıyla kuru mülkiyet sahibi. Biraz karışık mı bilemiyorum ama durum bu.

★ ★ ★ ★ ★

İki kardeşler, bu yerin tamamının kız kardeşe ait olmasını istiyorlarsa, kuru mülkiyet sahibi iki kardeş, hisselerine düşen kuru mülkiyetin devrini tapuda kız kardeşlerine yapacaklar.

Bu halde kız kardeş tam malik olacak. Bunun için miras hisselerinin tapuya tescili sırasında bu taleplerini tapu müdürlüğüne bildirecekler ve bu yolla istekleri gerçekleşmiş olacak. Yani çözüm basit.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder