Tamer Heper Daha mantıklı çözümü var
HABERİ PAYLAŞ

Daha mantıklı çözümü var

Haberin Devamı

Kırk daireli bir sitede 2010 yılında bir daire almıştım. Sitenin kapıcısının davası varmış bilmiyordum. Davayı kazanmış, şimdi kendisine tazminat ödenecekmiş. Tazminat 43 bin TL. Şimdi benden bunun kırkta birini istiyorlar.Ne yapsam evi satsam olur mu, yoksa ödemesem mi? S.A.

Acaba okuyucum rakamları mı yanlış yazmış yoksa ben mi yanlış algılıyorum diye tereddüt ettim. Mektubu meslektaşım aile efradına da gösterdim, doğru. Kapıcının alacağı 43 bin TL ve okuyucumdan bunun kırkta birini istiyorlar yani 1.075 TL. Yahu 1.075 TL için ev satılır mı? Demek ki evi satma maddesini kabul etmiyoruz. Peki o zaman ödememe alternatifini mi seçtik?

[[HAFTAYA]]

Hayır onu da seçmedik, ortada okuyucumun düşünmediği üçüncü bir yol var, o da şu: Önce bir kısa bilgi. Kapıcı binanın işçisidir. İşvereni ise kat maliklerinin tümüdür. Bir işyerinde işveren değiştiğinde işçi haklarının tümünü üstlenir. İşçi tüm haklarını yeni malikten talep edebilir. Yeni malik bunu öder ama sonra eski malike rücu eder. Rücu ederken de onun dönemi ile kendi döneminin işçiyi çalıştırma oranı ne ise gideri de bu oranda paylaştırır, eski malikten onun dönemine isabet eden oranda gider talep eder. İşte üçüncü çözüm. Okuyucum 1.075 TL’yi ödeyecek, sonra kendi dönemini oranlayıp bunu düşecek ve gerisini eski malikten talep edecek. 1.075 TL için de büyük bir mesele olmayacağı kanaatindeyim, evi satmaktan daha mantıklı değil mi?

Mirasçı çocuklarınız

Ölen ilk eşimden iki çocuğum, ikinci eşimden de bir çocuğum var. Ölen eşimin anne babası hayatta ve oldukça varlıklılar. Onların ölümü halinde miras bana kalır mı? Çocuklarıma kalır mı? M.A.


Ölen ilk eşinizin anne-babasının mirasçıları dörtte bir oranında sağ kalan eşi, dörtte üç oranında ise kendi çocukları. Ölen eşiniz kaç kardeş bilmediğim için tek evlat kabul edersek bu dörtte üç ölen eşinizin payıydı. Ancak önce öldüğü için miras konusunda onu temsil eden kendi evlatlarıdır, yani torunlardır. Dolayısı ile dörtte üç oranında pay ilk hanımınızdan olan çocuklara kalacak. Dolayısı ile size miras intikal etmeyecek. Sağ kalan diğer eş yani büyükanne ve büyükbabadan hangisi kaldı ise onun da ölümü ile ona ait malvarlığının tamamı evlatlarına, dolayısı ile torunlarına yani sizin ilk eşinizden olan çocuklarınıza geçecek. Doğal olarak yine siz mirasçı değilsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder