Tamer Heper Daire gitmez ama...
HABERİ PAYLAŞ

Daire gitmez ama...

2010’da kredi ile daire aldım. Tapusunu verdiler. Dört yıl geçti, biri çıkıp “Bu yer benim” dedi. Müteahhit ile anlaşmış ve parasını verip satın almış. ‘Peki nereyi satın almış?’ diye inceledim. Benim dairemin bulunduğu katta iki daire var. Oysa üstteki katlar üç daire. Yani müteahhit bizim kattaki üç daireyi iki daire olarak yapmış, aradaki üçüncü daireyi bizim iki daireye katmış. Gelen vatandaş da aradaki daireyi istiyor. Müteahhit “Sığınağı dükkana çevirir veririm” demiş. Benim hakkım ne? K.A.

Haberin Devamı

Bu soru var ya hukuk fakültesinde imtihan konusu olur ve pek çok öğrenci çakar. Okuyucum mektuba tapusunu da eklemiş. Tapu kat irtifak tapusu ve 6 nolu bağımsız bölüm için verilmiş. Yani okuyucum 6 nolu bağımsız bölümün maliki. Bir an için ortaya çıkan kişiyi yok kabul edersek, okuyucumun malik olduğu 6 nolu bağımsız bölüm, tasdikli projede görülen sınırlar içindeki dairedir. Kendisine projenin dışında bir yer gösterip, ‘dairen budur’ diye satış yapan müteahhit okuyucumu aldatmış. Bu konuda aralarında hukuki ihtilaf doğmuş.

Okuyucumun dairesinin gerçekte daha küçük olduğu projede görülüyor. ‘Alıcı bunu bakarak anlayabilirdi’ şeklindeki bir itiraz bu olayda kabul görmemelidir. Zira tasdikli projeyi çözmek ve anlamak özel bir eğitimi gerektirir. Şimdi geleyim ortaya çıkan ve mülkiyet iddiasında bulunan kişiye. Bu kişi ortadaki daireyi aldığını söylüyor. Bir gayrimenkul ancak tapu müdürlüğünde alınır ve satılır.

Şayet elinde bu yer ile ilgili tapu var ise okuyucumun kendisine ait yeri işgal ettiği tespit edilmesi durumunda, ona ait alanın boşaltılması amacı ile dairesine ait duvarlar geri çekilecek ve dairesi küçülerek projedeki sınırlarına çekilecek. Şayet bu yerin maliki olduğunu iddia eden kişinin elinde bu yerin tapusu yok ise yani kendisine sadece sözlü olarak satış yapıldı ise böyle bir satış geçerli olmadığı için onun talebi kabul görmeyecektir. Bu halde de, yukarıdaki ihtimalde de okuyucumun dairesinin elinden çıkması söz konusu olmayacak. Olsa olsa alanı küçülüp bir odadan mahrum kalacak. Yani ilginç bir dava. Keşke sonucunu bana da bildirse.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder