Tamer Heper Daire sahibi payına düşen ortak bahçeye istediğini ekebilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Daire sahibi payına düşen ortak bahçeye istediğini ekebilir mi?

35 kişilik sitede oturuyorum, müşterek bir bahçemiz var, bunlara her kat maliki kayısı, erik, üzüm gibi bir şeyler ekmiş. Ben de arsa payıma düşen ve bu nedenle maliki olduğum 2.82 metrekare alana kara lahana ektim ama kat malikleri kararı ile söktürüldü. Bu durumu muhtelif avukatlara sordum hepsinden değişik yanıt aldım. Biri bana “Bu sorulara cevap verebilecek ne bir avukat ne de karar verecek hakim vardır. Bu konular ihtilaflı ve çetrefillidir. Zamanını boşa harcama” dedi. Siz ne yanıt vereceksiniz? G.Z.

Haberin Devamı

***

Şimdi bu anlatım karşısında gelin de bu soruya yanıt verin bakalım. Efendim ben de şunu söyleyeyim. Kat Mülkiyeti Kanunu ortak yerler için kural getirmiştir. Buna göre; kat malikleri, ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine arsa payı oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olur. Demek ki arsa payına göre malik olunduğuna göre bu bir paylı mülkiyettir. Yani hisseler bellidir ama hisselerin yerleri belli değildir. Hiçbir kat maliki kendi payına düşen alanı ayırıp, mesela bahçede 3 metrekarelik alanı çitle çevirip, ‘bu yer artık benim’ diyemez. Herkes ortaktır ama hep birlikte amacına uygun kullanmak kaydı ile. Şayet ihtilaf asansör için olsaydı, asansör nasıl paylara ayrılacaktı? Mümkün değil.

***

Bu ortaklığın manası şudur: Şayet mesela bahçe bir gelir getirecek olursa gelir arsa payına göre bölüşülecek veya bir masraf gerekirse bu defa masraf arsa payına göre bölüşülecek. İşin pratiği budur. Şimdi kullanım konusuna geleyim. Kullanım kesinlikle amacına uygun olarak yapılacaktır. Bu konuda Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi’nin bir kararından söz edeyim. Diyor ki; “Kat Mülkiyetli ana taşınmazın ortak yerlerinden olan bahçeye, davacının görüşünü kapatacak şekilde ağaç dikilmesi ve bahçe niteliği ile bağdaşmadığı halde bağ tesis edilmesi ortak yerlere el atma niteliğindedir.” Şimdi okuyucumun bahçeye sebze ekmesi bostan veya tarla niteliği olarak kabul edilebilir mi? Olabilir ama her hali ile bir bahçe niteliğinde kullanım değildir. Bu gibi kullanımlar da varsa önlenebilir. Benim yanıtım acaba akılları daha da karıştırdı mı yoksa halledici oldu mu? Ben de merak ettim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder