Tamer Heper Dava açılır ama...
HABERİ PAYLAŞ

Dava açılır ama...

1978 doğumluyum ama babam 1982 doğumlu olarak yazdırmış. Sonra mektep çağım geldiğinde doğru doğum yılıma göre beni okula kaydettirmişler ama nüfusuma göre iki yaşımda okula gitmiş gibiyim. Bu çapraşık durum halen devam ediyor zira artık emekli olma yaşım geldiği halde kayda göre daha dört sene beklemeliyim. Bu durumu düzeltmek için dava açabilir miyim? S.Y.

Çoğunlukla evlerde ebe yardımı ile yapılan doğumlarda böyle yaş kaymaları görülüyor. Ya aile nüfusa kayıt işlemini önemsemiyor geciktiriyor veya sonraki doğumları bekleyip ‘hepsini birden yaparım’ diyebiliyor. Nitekim okuyucum için de bu olmuş. Anlattığı o ki, üç kardeş var üçünün de doğumları nüfus kütüğünde yanlış. Neyse ki sonraki yıllarda şehirlerde doğumlar hastanelerde yapılınca kayıtlar da doğru tutulmaya başlandı. Ancak halen kırsal kesimde yaşı küçük gösterilenler ile büyük gösterilenlerin olduğunu görüyoruz. Örneğin ilk çocuğu ölen aile ona çıkarılan nüfusu ikinci çocuk için kullanıyor. Bu hali ile 19 yaşının ikmali ile askere gidecek olan çocuk örneğin 17 yaşında askere çağrılıyor. Ailelerin çocukların gelecekteki hayatını etkileyecek bu duruma önem vermeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Peki okuyucumun durumunda olan biri ne yapar? Okuyucumun durumunda olan biri mahkemeye başvurup yaş tashihi talebi ile dava açar. Doğru doğum tarihini ispatlaması kaydı ile nüfus kayıtları düzeltilir. Böyle bir davada hastane doğumlular için kayıtların aksini ispat zordur, hastane dışı doğumlar için tanık dinlenebilir. Ancak yaş durumu mahkeme kararı ile düzeltilse bile SGK ilk kayıtları gözönüne almaktadır. Okuyucum 40 yaşında. Emeklilik hakkını kazanması için biraz daha zamanı var ama zamanı geldiğinde bu dört seneyi hesaptan silebilecek mi? Pek sanmıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder