Tamer Heper Dava açma hakları var
HABERİ PAYLAŞ

Dava açma hakları var

Annemlere, kendi annelerinden ev ve arsa miras kalmıştı. Bazı mirasçılar tapu iptal davası açtılar ve kazandılar. Annem de bunlardan biri. Ancak haber vermemize rağmen bir kısım mirasçı tapu iptal davası açmadı. Şimdi tapuda, tapu iptal davası açan annemlerin ismi ve payları yazılı. Tapu iptal davası açmayanların da adı yazılı. Şimdi annemler hisselerini satmak istiyor ama “Tapu iptal davası açmayanlar ya tapu iptal davası açarsa” diye korkuyorlar. Buna hakları var mı? H. U.

Sizde kavramlar karışmış, zira: Bir kimseden mirasçılarına mal kaldığında mirasçılar tapu iptali davası açmaz. Tapu iptali davası açmak için mülkiyet konusunda ihtilafın doğmuş olması şarttır. Bu nedenle anneannenizden kalan gayrimenkullerde bir mülkiyet ihtilafı var. Bu ihtilaf kimler arasında, bilemiyorum. Ama sonuç olarak anneniz ve kardeşleri bir dava kazanmışlar ve tapularını almışlar. Tapu senedinde hisselerin yazılı olduğunu yazmışsınız ya, işte bu kayıt ortaklığın paylı mülkiyet olduğunu gösterir. Paylı mülkiyette hissedarlar hisselerini diledikleri kimselere satabilir.

Haberin Devamı

Ancak sattıktan sonra, diğer hissedarların, önceki ihtilafa bağlı olmaksızın, sırf ortaklıktan kaynaklanan ‘tapu iptali ve tescil’ talebi ile eski adı ile şuf-a davası yeni adı ile öncelikli alım hakkını kullanmaları mümkündür. Yani bir gayrimenkulün hissedarı hissesini ortaklar dışında birilerine satarsa, diğer ortakların bu satışın iptali ile hissenin kendi adına tescilini talep hakkı vardır. Satıştan önce durumun ortaklara bildirilmesi dava hakkını ortadan kaldırmaz. Ortakların dava hakkının ortadan kalkması için önceden anlaşıp tapuda bu hususta muvaffakatin bulunduğuna dair sözleşme imzalanması gerekir. Bu muvaffakati almak çok ortaklı bir gayrimenkulde kolay değildir. Dolayısı ile anneniz ve kardeşleri hisselerini satacak olursa diğer ortakların herbiri bu satışın iptali ile hissenin kendi adlarına tescilini talep edebilir. Davayı tapuda gayrimenkulün ortağı olarak görünen kimseler açabilir. Ancak bu davayı açmak için yasal süre hisse satışının yapıldığının diğer ortaklara bildirilmesinden sonra üç aydır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder