Tamer Heper Dava açmak için iki seneniz var
HABERİ PAYLAŞ

Dava açmak için iki seneniz var

Geçen sene bana bir araç çarptı. Bir süre hastanede yattım. Çarpan araç sahibi bana tazminat ödemeye söz verdi ama ödemedi. Şimdi de tazminat talibe için süre geçti deniliyor. Ben tazminat alamayacak mıyım? R.T.

Geçen sene size bir araç çarptı denince ben elbette 2008 yılı içinde bir gün olarak alıyorum. Tam tarihi bilemediğim için size söyleyeceğim şu olacak. Trafik kazalarından dolayı tazminat talep edebilmenin süresi iki yıldır. Yani sizin süreniz henüz bir yıl civarında. İki yıllık süreniz 2010 yılı içinde dolacak. Dolayısı ile bugün tazminat talep hakkınız saklı, bence daha vakit kaybetmeyin davanızı açın. Bu durumda size bir ödeme yapılırsa davanızdan vazgeçersiniz, şayet hasarınız giderilmezse davaya devam edersiniz, beklemenin yararı yok.

Haberin Devamı

Sözleşme fesholunabilir

Bir şirketten daire satın almak üzere sözleşme imzaladık. Ancak şirket zamanında daireyi teslim etmedi. Duruma baktığımda dairenin öyle kolay biteceği de yok sözleşmeyi feshedebilir miyim? L.Y.

Sizin yaptığınız sözleşme bir satış vaadi sözleşmesidir. Tabii ki bu sözleşmede iki taraf da borç yüklenir. Biri size daire yapmayı vadeder siz de ona belli bir para ödemeyi. Şayet müteahhit vadettiği sürede sizin dairenizi yapmadı ise sizin tercih edeceğiniz bazı haklarınız var. Bunlardan biri şu: Sözleşmenizde olduğunu tahmin ettiğim cezai şartı talep edebilirsiniz, ancak bu halde sözleşme yürürlüktedir. İkincisi sözleşmeyi feshedip paranızın faizi ile birlikte iadesini istersiniz. Bunlardan birini tercih fiili duruma göre yapılır. Şayet inşaat ilerliyor ama gecikiyor ise cezai şartı talep edip sözleşmenin feshini talep etmemek menfaatinize olabilir, ancak inşaat tamamen durmuş ve ümit yok ise bu halde sözleşmeyi feshetmekte menfaatiniz vardır.

Süre aranmaz

Kiracımın evinin bulunduğunu öğrendim. Bu durum tahliye nedeniymiş. Ancak kiracımın da kiracısı var. Bu halde ben tahliye davası açmak için kiracımın kiracısını çıkarmasını mı beklemeliyim? Ş.L.

Kiracının aynı il veya belediye hudutları içinde oturulabilir meskeninin bulunması tahliye nedenidir. Bu doğru ancak bunlar arasında kiracının evinin boş olması şartı yok. Kiracının meskeninin herhangi bir nedenle dolu olması, mesela içinde kiracı bulunuyor olması tahliye talebine mani değil. Ancak mühim olan sosyal mevki ve fiziki durumu nedeni ile oturulabilir olmasıdır. Dolayısı ile dava sırasında incelenecek husus gayrimenkulün durumudur. Şayet kiracının sosyal durumuna uygun ve kullanımında sakınca bulunmaz bir durumda ise bu halde tahliyeye karar verilebilir. Bu davayı açmak için belli bir süre de yoktur her zaman açılabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder