Tamer Heper DAVA GEREKMEZ
HABERİ PAYLAŞ

DAVA GEREKMEZ

Haberin Devamı

2011’de kat irtifak tapusu ile bir daire aldım ama beş yıl bitti, müteahhit iskan almadı. Şimdi ayıplı mal için iskan alınması için ayrı dava mı açacağım? ● M.A.

Kat irtifakı tapusu ile daire alınması demek, işleri fiziki olarak bitmiş içine girip oturulabilir daire demek değildir. Kat irtifakı tapusu inşaat halindeki dairelerde de vardır ve bu hali ile de satılabilir. Aslolan inşaatı bitirip iskan alıp kat mülkiyetine geçmektir. Bir müteahhit bir daire satıyor ise iskan izni almak da taahhüdü içinde vardır. Okuyucumun sorusu içinde inşaatın bitirilip fiilen teslimat yapılıp yapılmadığı açık değil.

Şayet inşaat fiilen tamamlanıp teslim edildiği tarihte var ise açık ayıp olarak bulunan hususlar dava konusu yapılabilir, teslim anında yok da sonradan kullanma ile ortaya çıkan ayıplar var ise bunlar da dava konusu yapılabilir. Ancak iskan izni dava ile alınmaz. Bu bir idari işlemdir. Belediyeler inşaatı denetler, projesine ve imar mevzuatına uygun ise iskan izni verir. Bunun alınması için tapu maliklerinin müracaatı gerekir. İskan alınamaması, inşaata projeye aykırılık bulunduğu anlamını da taşır. Bu halde binada ayıp olduğu izlenimi edinilebilinir. Bu durumda daire değerindeki düşme gerekçesi ile tazminat davası açılabilir. Bu hususlar tüketici mevzuatı içinde yer alır. Konu mahkemeye yansıyacak ise davalar tüketici mahkemelerinde görülür. Tüketici mahkemelerinde bakılan davalarda davacının avantajı, harç ödemeden dava açma imkanıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder