Tamer Heper Dava konusu nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Dava konusu nedir?

Dededen kalma çok ortaklı yerler var. Bazılarından kadastro geçmiş. Ortaklardan birinin bulduğu avukat herkesten genel vekaletname vermelerini istedi. Vermeyenler hak iddia edemeyecekmiş, bu mümkün mü? Açılacak her dava ve her arazi için ayrı ayrı vekalet verme durumu olabilir mi? H.Ö.

***

Önce okuyucumun bilmesini istediğim bir husus var; acaba açılacak davaların mahiyeti ne? Bu davalarda ne talep edilecek? Bunun ne olduğunu bilmeden birilerine vekalet verilmez. Bakalım açılacak davada vekalet verenin menfaati nedir? Dolayısıyla öncelikle bu bilinmeli ve yararının ne olduğu net olarak anlaşıldıktan sonra vekalet verilmelidir. İkincisi, yukarıda açıkladığım husus netlik kazandıktan sonra, avukata elbette vekaletname verilir.

Haberin Devamı

Bu vekaletname dava takibi içindir ve bir umumi vekaletname verildikten sonra o avukat, vekaletname verenin davalarını takip edebilir. Her dava için ayrı vekaletname verilmez. Ancak yine yukarıdaki hususu hatırlatmamda yarar vardır. Açılacak her davanın mahiyeti bilinmeli, buna göre o davaya katılınıp katılınmayacağına karar verilmedir.

***

Bir vekaletname verilmediği durumda hakkın kaybolacağı iddiası ayrıca incelenmesi gereken bir husustur. İhtilafın ne olduğu bilinmeden ezbere buna karar verilmez. Bazı davalar vardır, çıkan karar katılmayanları da etkiler, bazı davalar vardır katılmak gerekir, bazı işler vardır davaya bile gerek yoktur. İşin mahiyeti bilinmeden okuyucuma bu hususta yanıt da verilmez. Okuyucumun kısaca sözünü ettiği “Gayrimenkullerin bulunduğu yerden kadastro geçmiş” cümlesi bende kadastro tespitine itiraz edilecekmiş gibi bir izlenim bıraktı.

Şayet konu bu ise mutlaka dava açılması gerekir ama konunun bu olup olmadığı, bu değilse neyin dava konusu yapılacağı bilinmeden vekalet verilmemelidir. Ayrıca şayet okuyucumun konumunda olan bir kişi kendisini vekil ile temsil ettirmek istemiyor ve davasını kendisi takip etmeyi tasarlıyor ise vekalet vermesi de söz konusu olmayabilir, davasını bizzat takip eder. Kolay mı? Bilemem ona kendisi karar verir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder