Tamer Heper Dava süreye tabi
HABERİ PAYLAŞ

Dava süreye tabi

Haberin Devamı

Evsahibim aralık ayı başında tahliye davası açtı. Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi 15 kasım 2009, yani dava açıldığında sözleşme yenilenmişti. Bu tarihte dava açması doğru mu, sözleşme uzamış olmuyor mu? K.O.

Okuyucum evsahibinin neye dayanarak tahliye davası açtığını yazmamış. Biliyorsunuz tahliye sebepleri muhtelif. Sebebine göre tahliye davası açma süresi de değişiyor. Örnek: Temerrütten tahliye davası açılacak ise süre, temerrüt ihtarından sonra yani otuz gün geçtikten hemen sonra. Ancak ihtiyaç nedeni ile tahliye talebinde ise sözleşme bitiminden sonraki bir ay.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile tahliye nedeninin bilinmesi gerekir ki sağlıklı yanıt verilsin. Ancak ihtiyaç nedeni ile tahliye olsun, esaslı onarım olsun, yeniden inşa olsun, iki haklı ihtar olsun, bunlarda hep dönemin bitiminden sonraki bir ay. Çoğunluk böyle olunca ben de okuyucuma büyük ihtimalle yukarıda saydığım nedenlerden birinin var olduğunu düşündüğümden davanın süresinde olduğunu söyleyeceğim. Demek ki dava 15 Kasım ile 15 Aralık tarihlerinde açılabilecekti nitekim açılmış. Şimdi başka okuyucularım kendi olayları ile bu yanıtımı karşılaştırdıklarında yanıltıcı bir sonuca varabilirler o halde bir açıklama daha yapmak zorundayım. Evet yukarıda saydığım nedenlerle açılacak davaların süresi sözleşme bitiminden sonraki bir aydır ancak daha önce tahliye talebi ile gönderilmiş bir ihtarname var ise bu halde dava, bir aylık süre geçtikten sonra da açılabilir. Bir aylık süre dışında dava açılan okuyucularım bu hususa dikkat etsin.

Tahliye tehdidi var

Bir ay kiramı geciktirdim. Kiralayan bana ihtarname göndererek kira parasının ödenmesini istemiş. Ben de iki gün içinde ödedim. Bu durum tahliyeme neden olur mu? N.P.

Geçen gün gazetemizin birinci sayfasındaki anonsa tabi olarak ve problemlerin çokluğundan dolayı bir süre yanıtlarımı kira konularına ayırdım. Ancak bu sair konulara yer vermeyeceğim anlamına gelmesin, hele şu kira işlerini biraz hafifletelim yine sair hukuki konulara gireceğim. Şimdi okuyucumun sorusu. Kiracı kirasını ödemede geciktiği hallerde kendisine bir ihtarname gönderilerek kira bedelinin otuz gün içinde ödenmesi istenilebilir. Kiracı kirayı otuz gün içinde ödemezse temerrüt nedeni ile tahliye davası açılır ve tahliyesine karar verilir. Ancak bunun için gönderilen ihtarnamede ödeme süresi olarak otuz gün verilmeli ve otuz gün içinde kiranın ödenmemesi halinde akdin feshi ve mecurun tahliyesinin talep olunacağı belirtilmelidir. Bu uyarmalardan birinin eksik olması halinde kira otuz günün sonunda ödenmezse tahliyeye karar verilmez. Buna temerrüt nedeni ile tahliye diyoruz. Şimdi okuyucum ihtardan sonra iki gün içinde kirasını ödemiş. Demek ki artık temerrüt nedeni ile tahliye talebi riski yok ama işin bir başka cephesi var. Aynı dönem içinde kirasını yine geciktirir ve ikinci bir ihtara muhatap olursa bu defa bir başka tahliye nedenine sebep olur. Bunun adı iki haklı ihtar. Bir kiracı haklı olan iki ihtara muhatap olursa bu da tahliyesi nedenidir. Dolayısı ile okuyucuma tavsiyem, birinci ihtarı almış, kirayı zamanında ödeyerek tahliye tehdidinden kurtulmuş ama bari ikinci ihtarı almamaya gayret etsin, yani bir başka cepheden tahliye tehdidi sürüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder