Tamer Heper Davalar masraflıdır
HABERİ PAYLAŞ

Davalar masraflıdır

Arkadaşımın dava konusu problemi oldu. Bir avukata verdi, avukat devamlı para istiyor. Bunun bir sınırı yok mu? Nasıl tedbir alınabilir? l M.M.

***

Ben pek çok yazımda ‘probleminizi bir meslektaşıma aktarın, görüşünü ve hatta yardımını alın’ diyorum ya doğrusu bunu söylerken yanlış bir iş yapmayın, zarara uğramayın diye söylüyorum. Çünkü hukuki konular çok teknik konulardır, öyle uzaktan bakıp ‘ben zaten haklıydım’ demekle çözülmez. Ancak bir meslektaşımın yardımını alın derken elbette bunun bir ücreti olur. Bu ücret, yanlış bir girişimde bulunulduğunda uğranılacak zarardan daha büyük değildir.

Haberin Devamı

***

Bir de avukatlık ücreti öyle her gün yeniden istenilen bir para değildir. Bir kere bunun bir ücret tarifesi vardır. Bu ücret tarifesinde belirtilen rakamlar avukata ücret olarak ödenir. Bunun dışında taraflar bir sözleşme yapmalı, bu sözleşme çerçevesinde işler yürütülmelidir.

Şayet taraflar bu sözleşmede bir ücret belirlediyse artık ücret o rakamdır. Onun üzerine çıkmaz. Masraflara gelince elbette avukata ödenecek ücretin dışında mahkemeler veznesine ödenecek masraflar vardır. Bunlar da bellidir. Ya dava açılırken masraf makbuzlarında (tahsilat makbuzu) yazılıdır veya dava görülüyorken duruşma tutanağında yazılıdır. Bunların dışında para harcanmaz.

***

Şimdi hem bana soruyu soran okuyucum hem de diğer okuyucularım bir meslektaşımla işbirliği yapacağı zaman bu hususlara dikkat ettiği takdirde böyle bir problem yaşamayacaklardır. Bazı okuyucularım haklı olarak ‘benden masraf adı altında çok para talep ediliyor’ diyebilir.

Doğrusu şu gerçeği de hatırlatmak isterim ki mahkeme masrafları az bir rakam değildir. Daha dava açarken yüklü bir harç ödemek zorunda kalınır, dava görülüyorken de bazen keşif masrafı bazen tanık ücreti devreye girer. Yani davalara bedava bakılmıyor. Bu da biline...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder