Tamer Heper Davayı kazanmak yetmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Davayı kazanmak yetmiyor

2006 yılında kapanan bir dağıtım firmasında çalışmaktayken kapanması sonucu biz de işten ayrıldık. Ancak haklarımızı alamadık. Şimdi 2018 sonu itibarıyla talep haklarımız kaybolmuş olabilir mi? ● M.D.

Okuyucum ‘haklarımız’ diyerek genel olarak soru sormuş. Ancak bir işçinin hakları tazminatlarıdır. Bunların içinde hem zamanaşımı yönünden hem de meblağ yönünden en önemlisi kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı talep süresi 10 yıldır. Yani okuyucumun işyeri 2006 yılında kapandığına ve kendilerinin işine bu tarihte son verildiğine göre kıdem tazminatını talep süresi 2016 yılında dolmuştur.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Dolayısı ile 2018 yılı sonunun veya başının şu an için bir önemi kalmamıştır. Kendileri 2016 yılına kadar kıdem tazminatını talep edebileceklerdi ancak çok kısa mektubunda böyle bir talebinin bulunmadığını anlıyorum. Zira süresi içinde talepte bulunur ve sulhen tahsil edemez ise dava açarak talepte bulunsaydı belki bugüne kadar bir sonuç alırdı. Bu işin hukuki bölümü. Bir de fiili bölümü var elbette. Kabul edelim ki okuyucum 2015 yılında yani süresi içinde dava açtı. İyi ama davayı kazansa bile karşısında bu parayı tahsil edeceği bir şahıs veya şirket olmalı ki parasını alsın. 2006 yılında kapanmış bir şirketi nerede bulacak ki parasını tahsil etsin? Zira tek başına bir davayı kazanmak yetmiyor, dava kazanıldıktan sonra alacak için tahsil kabiliyeti olmalı.

★ ★ ★ ★ ★

Bu nedenle hakedilen alacaklar için hiç vakit kaybetmeden hukuki yollara başvurmalı, hatta olaylar imkan tanıyor ise tedbir talep etmeli ve alacağı tahsil imkanını kaybetmemeli. Aksi durumda davanın kazanılmasının bir önemi kalmaz.

Okuyucuma olumlu bir yanıt veremiyorum ama büyük ihtimalle diğer okuyucularım için uyarıcı olur düşüncesindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder