Tamer Heper Dedenin beyannamesi verilmiş
HABERİ PAYLAŞ

Dedenin beyannamesi verilmiş

Dedem 2004 yılında vefat etti. Süresinde babam, babaannem ve 4 halam vergi dairesine bildirimde bulunmuşlar. Veraset İntikal Vergisi’ni ödemişler ama halen dedemin üzerine tapuda kayıtlı arsa ve tarla var. Malların tapuda intikali yapılmadı. Mirası bu zamana kadar bölüşülmedi. Babam da bu yıl koronavirüsten vefat etti. Dedemin mirasında 20’de 3 hakkı var. Babam için veraset intikal beyannamesi vereceğim. Dedemin üzerine kayıtlı malları, babamın beyannamesine yazmalı mıyım? l K.Ş.

***

Bir kimse vefat ettiğinde geriye kalan mirasçılar, mahkemeye veya notere başvurarak veraset ilamı alır. Bu veraset ilamında mirasçılar ve miras payları gösterilir. Sonrasında da bir beyanname doldurulur ve kalan mallar bu beyannamede gösterilir. Bunu mirasçıların tamamı imzalar ve veraset vergi dairesine verilir. Bu beyanname üzerinden muafiyetler düşüldükten sonra fazlası için kademeli olarak Veraset Vergisi hesaplanır. Bunlar 3 yıl içinde 6 taksitte ödenir.

Haberin Devamı

Bu anlattığım işin mali kısmı. Okuyucumun anlatımından bu işlerin ikmal edildiğini anlıyorum. Ancak bundan sonra bir de tapuya tescil işlemi vardır. Veraset ilamı ile ayrıca tapu müdürlüğüne başvurularak gayrimenkullerin mirasçılar adına tescili talep olunur. Okuyucumun anlatımından, işin beyanname ve vergi bölümünün halledildiği ancak tapu tescillerinin yapılmadığı anlaşılıyor.

***

Geleyim bugüne: Şimdi okuyucumun babası vefat etmiş. Okuyucum bu durumda yine mahkemeye veya notere başvurup veraset ilamı alacak ve sadece babasından kalan malları içeren beyanname verecek. Bugün dededen kalan mallar için yeniden beyanname vermeye gerek yok, zira zamanında bu işler tamamlanmış.

Bugün beyanname vermek için tapuya tescil işleminin yapılmış olması veya olmaması durumu değiştirmez. Babaya yansıyan mallar size intikal edeceği için babaya ait malların beyannamede yer alması yeterli olacak. Sonrasında da dedenin vefatında ihmal edilen tapu kaydı işlemi, günümüze uygun olarak tescil edilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder