Tamer Heper Denetçi kat malikleri dışından seçilebilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Denetçi kat malikleri dışından seçilebilir mi?

Yazlık evimizin tapusu eşimin üzerine. Sitemizde genel kurul yapıldı. Ben denetçi olmak istedim. Fakat tapunun benim üzerime olmamasından dolayı denetçilik yapamayacağım söylendi. Bir grup malik de ‘karı-koca arasında her şey eşittir, arkadaş denetçi olabilir’ diye beyan ettiler. Neticede denetçi yapılmadım. Bu durumu nasıl yorumluyorsunuz? k S.A.

***

Biliyorsunuz çok yazdığım bir husus, yönetim planında aksine bir hüküm yok ise yönetici kat malikleri arasından seçilebilir ama denetçi kat malikleri dışından seçilemez. Bu husus yasamızda amir hüküm olarak belirtilmiştir. Nitekim okuyucumun katıldığı toplantıda da bu husus ileri sürülmüş.

Haberin Devamı

Ancak tartışılan konu, kat maliki olmayan eşin denetçi olup olamayacağı. Bir kimse kat maliki değilse, eşinin kat maliki olması kendisine denetçi olma imkanını tanımaz. Dolayısıyla bağımsız bölümde hissesi bulunmayan eş, denetçi olamaz.

Toplantıda ileri sürülen husus doğru mu, yani karı-koca her şey de eşit mi? Bununla insan hakları bağlamında bir şey ifade edilmek isteniliyor ise evet herkes eşit. Fakat hani topluma yanlış aktarılan ve bir türlü doğrusunu kimsenin anlatmadığı ‘edinilmiş mallara katılma rejimi’ kastediliyor ise tekrar söyleyeyim, eşler ortak değil. Bu farklı bir şey ve zaman zaman köşemde uygulamasının nasıl olacağını yazdım. Evlilik birliği içinde herkes kendi malına sahip.

***

Ancak edinilmiş mallara katılma sistemi üç tarihte gündeme gelir. Birincisi eşlerden birinin ölümü, ikincisi boşanma ve üçüncüsü de bir başka mal rejimine geçiştir. Bunların dışında herkes malına tek başına sahiptir ve okuyucumun toplantısında, kendisinin eşinin ortağı olduğu varsayımı geçerli bir öneri değildir. Üzülerek söyleyeceğim okuyucum denetçi olamayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder