Tamer Heper Denetçi maliklerden seçilir
HABERİ PAYLAŞ

Denetçi maliklerden seçilir

Bana sorulan bir soruda sanki ‘aile konutu şerhi olan dairelerde malik olmayan eş denetçi olabilir’ gibi bir anlam çıkmıştı. Ben de böyle bir yazı yazmadığımı, böyle bir yazım varsa bana yayın gününün bildirilmesini istemiştim. Okuyucum yayın tarihini bildirmiş. 28 Kasım 2019 tarihli yazım bu: Aile konutu, o evde malik olmayan eşe tanınmış bir haktır. Yani eşlerden biri malik, diğeri malik değil.

Normal şartlar altında tüm tasarruf hakkı malik olan eşte. Ama aile konutu şerhi olan dairede malik olmayan eş de söz sahibi. Dolayısıyla zaten korunulması gereken malik olmayan eş olduğu için, aile konutunda malik olmayan eşin yasada belirlenmiş hakları vardır. Unutulmamalı ki aile konutu, sahip olunan sair gayrimenkuller için söz konusu değil, sadece mesken olarak kullanılan bir gayrimenkul için söz konusudur.

Haberin Devamı

Görüldüğü gibi aile konutu şerhi olan meskenlerde malik olmayan eşin denetçi olabileceğine dair bir cümle yok. Ancak malik olmayan eşin birtakım hakları bulunduğu neyi ifade ediyor? Şöyle. Mesela malik olmayan eşin izni olmadan kira sözleşmesi feshedilemez. Mesela malik olmayan eşin izni olmadan daire satışı yapılamaz.

Yani o daire ile ilgili tasarruflarda malik olmayan eşin izni aranır. Yani aile konutu şerhi tasarruflarda malik olan eşin haklarını kısıtlar ama bu değildir ki anayapıda denetici olabilir. Hayır olamaz. Zaten yazıda da böyle bir anlam çıkarılacak herhangi bir cümle yok. Okuyucularıma ve de özellikle soruyu soran okuyucuma hatırlatmış olayım, ilgisi için de teşekkür edeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder