Tamer Heper Denetçi olamayacaksınız
HABERİ PAYLAŞ

Denetçi olamayacaksınız

Kat irtifaklı bir sitede oturuyoruz. Daire eşimin üzerine. 5’inde toplantımız var ve ben denetçi olmak istiyorum. Kat mülkiyetine geçmediğimiz için denetçi olabilir miyim? l G.G.

***

Kat mülkiyetine tabi binalarda bir yönetici veya üç kişilik yönetim kurulu ile denetçi veya denetim kurulu bulunur. Denetçi veya denetim kurulu üyesinin kat malikleri arasından seçilmesi gerekir. Okuyucumun aklına takılan husus; kat mülkiyeti kurulmamış, halen kat irtifakı tapusu ile kullanılmakta olan sitelerinde, kat mülkiyeti mevzuatına dahil olan denetçinin, ‘kat maliklerinden seçilir’ kuralı uygulanır mı uygulanmaz mı? Şayet uygulanmazsa kendisi kat maliki olmadığı halde, denetçi seçilebilir mi?

Haberin Devamı

***

Okuyucuma yanıt vermeden önce önemli bir konuyu hatırlatmam lazım. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 17’nci maddesine göre, kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde, yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanılmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi ana gayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır.

Okuyucumun bahsettiği binada veya sitede bakılacak olan konu, bağımsız bölümlerin üçte ikisinin fiilen kullanılmakta olup olmadığı. Anlatımından anlaşılan o ki site öyle yeni yapılmış bir site değil yani fiilen tamamı kullanılır halde. Bu durumda kat mülkiyeti hükümleri uygulanacağına göre, denetçi olmak için kat maliki olmak gerekiyor. Okuyucum kat maliki olmadığına göre denetçi olamayacak.

***

Bir küçük ihtimali de değerlendirelim. Kabul edelim ki bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmıyor. Böyle bir durumda ise kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayacağı için yönetim ve denetim kurulları da olamayacağı için yapılan seçim, kim seçilirse seçilsin geçersiz olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder