Tamer Heper Derece yanlış
HABERİ PAYLAŞ

Derece yanlış

Bazı işlemlerin birinci derece yakınlar tarafından yapılacağı, bazı kooperatif toplantılarına birinci derece yakınların vekil olarak katılabileceği söylenir. Kimdir birinci derece yakınlar? K.L

Bu soruya çok muhatap oluyorum. Doğrusu sadece soruya muhatap olmuyorum ben de bu tür sınırlamalarla karşılaşıyorum. Ancak bizde birinci derece ikinci derece diye akraba ayırımı yok. Sadece birinci derece, ikinci derece, üçüncü derece mirasçı var. Ancak bunlar akrabaların derecelendirilmesi değil, mirasçıların derecelendirilmesidir. Bu nedenle söylemek gerekiyor ise mirasçıların derecesinden söz edilir akrabaların değil.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şayet bir kıyas yapılacak ise birinci derece mirasçı alt soydur. Yani evlat ve onların da evladı. İkinci derece mirasçı ana-baba, ve kardeşlerdir. Üçüncü derece mirasçı ise büyükanne-büyükbabalar amca, hala, dayı, teyzelerdir. Şimdi birinci derece akraba olarak bir şart koyacak isek dikkat ederseniz eş birinci derece akraba olarak kabul olunmaz. Yani akrabaları derecelendirerek bir sınıflama yapmak hem yanlış hem de tartışma konusu olacak bir sınırlamadır. Şayet vekilin asil adına bir işlem yapmasına yasalarımız izin veriyor ise artık bunu akraba derecesi ile sınırlamak hatadır.

Vicdanı olan yapmaz

1999 yılından beri bir işyerinde çalışıyorum ama sigortam 2004’te başlamış, arada bir de giriş-çıkış yapılmış. Sosyal haklarımı nasıl alacağım? N. Y.

Benim aklım bu işe ermedi. Ne kadar çok işyeri, işçisini giriş çıkış yapıyor? Buna neden ihtiyaç duyuyor anlamadım. Birincisi; şayet SSK’ya prim ödememek için ise tamam. Bir süre bu para ödenmez, ancak çalışan SSK’lılığının saydırılması için dava açtığında bu borcu işveren neticede ödeyecek. Çalışan ise çalışmaya başlama tarihinden itibaren SSK’lılığının saydırılması davası açarak bunu sağlayabilecektir. Özellikle çalışan biri için hayati öneme haiz başlangıç tarihinin bu şekilde geri atılması vicdanların kabul edebileceği bir şey değildir. Çok yaygın ama çok yanlıştır. Sonra geleyim kıdem tazminatına; sigorta başlangıcının geç gösterilmesi kıdem tazminatının eksik ödenmesini gerektirmiyor. İşyerinde çalışmaya başlama tarihi her türlü delille ispatlanacağından kıdem tazminatı ilk işe başlama tarihinden hesaplanır. Sadece dava sırasında biraz zaman kaybına neden olur.

Haberin Devamı

Yazıya gerek yok

2.2.2009’da iki adet dizüstü bilgisayar satın aldım. Biri bu yıl arızalandı. Bana satan firma kendilerinin muhatap olacağını söylemişti ama arıza çıkınca kendilerinin muhatap olmadıklarını söylediler. Bayiye gittim benden aldığım mağazanın kaşesi basılı yazı istediler. Satıcı da vermedi, garanti süresini geçirdiğimi söyledi ne yapabilirim? E.Ş.

Bahsettiğiniz ürünün iki yıl içinde arızalanması halinde üretici, ithalatçı ve satıcı bu arıza nedeni ile sorumludur. Bunlar iki yıl boyunca ortaya çıkacak arızayı gidermek zorundadır. Bunun için de satıcı firmanın yazılı bir izni gerekmez. Zaten satılan malın ekinde üretici veya ithalatçı firmanın isim ve adresleri yazılıdır. Elinizdeki faturanın tarihi ise sigortalılığın başlangıcıdır. Sizin cihazınız hiçbir bedel ödenmeden onarılmalıdır. Bu cihazın yeni ile değiştirilmesini de isteyebilirsiniz. Şayet başvurduğunuz kişiler arızanızı gidermiyor veya değiştirilmiyor ise bulunduğunuz yerdeki tüketici mahkemesine başvurun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder