Tamer Heper Devre mülk ile devre tatil farklı
HABERİ PAYLAŞ

Devre mülk ile devre tatil farklı

15 gün tatil yapabileceğimiz konusunda bazı ilanları görüyorum ama ilgilendiğimde de devre tatil olduğunu öğreniyorum. Devre tatilin anlamı nedir? Devre mülkten farkı nedir? N.L.

Devre tatilin devre mülkten farkı çok büyüktür. Önce devre mülkten söz edeyim, sonra devre tatili anlatayım, farkı görün. Devre mülk; Kat Mülkiyeti Kanunu içinde tarif edilmiş bir mülkiyet çeşididir. Tarifini uzun uzun yazmaktansa özetini şöyle yapayım; mesken nitelikli olmak kaydıyla, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş yapılarda, yılda en az 15 gün kullanma imkanı tanıyan müşterek mülkiyet payına bağlı bir mülkiyettir.

Haberin Devamı

Yani devre mülk sahibi olmak isteyen seçtiği bina için tapusunu alır. Tapusunda istifade edebileceği tarih aralığı ve arsa payı bellidir. Bu dönemlerde bağımsız bölümünü teslim alır, yararlanır, isterse kiraya verir, gerekli görürse de yine tapuda satış işlemi yapmak kaydı ile satar. Ölürse da mirasçılarına kalır.

*****

Devre tatil ise Tüketici Hakları Yasası içinde anlaşılmaz biçimde şöyle tarif edilmiştir; “devre tatil sözleşmesi, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkanı veren sözleşmelerdir.” Yani kat mülkiyeti ile en önemli farkı, tapulu bir gayrımenkul söz konusu değildir. Adeta bir satıcıya veya bir işleticiye bağlı olarak yapılan bir tatil rezervasyonudur. Devre tatil sözleşmesi yapan bu yere malik olmaz.

Kendisine tanın tarihlerde bu yere gelir konaklar ve gider. Devre mülkte en az 15 şartı varken, burada süreden söz edilmemiş bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkanından bahsedilmiştir. Bir tatil imkanı aranıyorsa, bunun devre mülk mü devre tatil mi olduğuna dikkat etmek çok ama çok önemlidir. Devre tatil sözleşmeleri belli süreler için yapılmıştır ve süre doldu mu rezervasyon da biter.

Ama devre mülk hiçbir zaman bitmez, tapulu maldır. Bu nedenle satışı yapacak kimseler devre mülkten söz ederek, devre tatil sözleşmesi imzalatmış olabilir. Bu, haksız kazanca ve önemli ihtilaflara neden olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder