Tamer Heper Devremülk aidatı çok yüksek
HABERİ PAYLAŞ

Devremülk aidatı çok yüksek

Devremülk alımında gözden kaçan bir husus var. Bu da aidat konusudur. Yıllarca önce aldığım devremülkün aidatı, çoğunluk müteahhitte olduğu için senelik 9 bin-10 bin liraya getiriliyor. Bu parayla her yıl farklı otellerde kalmak var ama bu rakamlar her yıl karşımıza çıkıyor. Acaba devremülk alırken sözleşmeye aidatın başlangıç bedelini koyup sonra her yıl artış oranını yazsak çözüm olur mu? Ş.Y.

***

Okuyucuma bir hususu hatırlatayım. Devremülk, bildiğimiz kat mülkiyeti mevzuatına tabi bir sistem. Devre tatil gibi bir kiralama sistemi değil. Yani aidatlar, her yıl yapılması gereken kat malikleri toplantısında belirlenen ortak gider ve aidat çerçevesinde ödeniyor.

Haberin Devamı

Devremülkü satın alırken yapılan bir sözleşme ile belirlemek mümkün değil. Devremülkü aldığınız an, tapuda devir işlemi yaptığınız andır ve artık siteye ait yönetim planı ile bağlısınız demektir. Ayrıca her binada olduğu gibi kat malikleri kurulunda alınan kararlara tabisiniz.

***

Yani satın alma anından itibaren müteahhit ile ilişkiniz kalmamıştır. Devrelerin bir kısmı işin başında müteahhide ait olabilir ama neticede bunlar da satılacak ve iş kat maliklerine yani devremülk maliklerine kalacaktır.

Devremülk toplantılarındaki sıkıntı, bir miktar toplantıların devremülkün bulunduğu mahalde yanı yazlık bir bölgede yapılıyor olması ve her kat malikinin katılma imkanının bulamaması. Bir miktar da bir daireye sahip olan devremülk sahiplerinin içlerinden birini toplantıda oy sahibi olarak belirlenmesindeki zorluktur.

Şayet toplantılara usulünce katılma imkanı bulunursa ihtiyaçlar incelenir, aidatlar da buna göre toplantıda belirlenir, işletme projesi haline getirilir. Okuyucumun sitesinde hâlâ müteahhit çoğunlukta ise bile üçte birden fazla oyu yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder